Lovran, prepun vila i povijesnih zgrada

lovran panorama
Lovran panorama, Foto: Kiki273/Wikimedia

Kao najstarije naselje izraslo neposredno uz obalu Liburnije, smatra se Lovran. Lovran je ujedno grad i općina u Primorsko-goranskoj županiji i to na istočnoj obali Istre, na samoj Opatijskoj rivijeri. Cijeli potez čini jedan poseban dio naše obale, a pogotovo kad spomenemo čuvenu šetnicu kojom možete vidjeti i istražiti sva mjesta duž Opatijske rivijere.

Nalazi se na zapadnoj obali Kvarnerskog zaljeva, u podnožju južne padine brda Gorica, a udaljen je svega 6 km od Opatije i 18 km od Rijeke. Prevladava mediteranska klima s prosječno 269 sunčanih dana godišnje s prosječnom temperaturom u siječnju koja iznosi 4,7 stupnja. Prosječna je temperature 22,1 stupanj celzijusevih.

Istražimo li malo povijest možemo saznati kako su na ovom području prije dolaska Rimljana obitavala ilirska plemena poznatija kao Liburni po kojima se čitav kraj nazivao, a nakon što su Rimljani u 2. st. pr. Kr. pokorili Histre, ubrzo su došli u sukob s Liburnima koji su napadali i pljačkali rimske trgovačke brodove. Nakon dugotrajnih borbi Rimljani su uspjeli pokoriti Liburne u 1. st. pr. Kr., a cijela je Liburnija bila uključena u rimsku provinciju Dalmaciju.

U 5. st. pod navalom barbarskih plemena pada Zapadno Rimsko Carstvo, a prije upada u Italiju, Ostrogoti zauzimaju zapadni Balkan i Istru. U vrijeme bizantskog cara Justinijana Lovran i čitava Istra postaju sastav Istočnog Rimskog Carstva odnosno Bizanta. U 8. st. Franci zauzimaju Istru i pripajaju je kraljevstvu Karla Velikog, a pod njihovom zaštitom akvilejski patrijarsi počinju sa širenjem kršćanstva među istarskim Hrvatima.

U novijoj je povijesti odnosno u 15 st. Istra je bila podijeljena između Mlečana koji su držali čitavu zapadnu obalu i dio istočne do Plomina i Habsburgovaca. Oni su imali kontrolu nad čitavom unutrašnjošću poluotoka i preostalom obalom. Habsburška Istarska grofovija obuhvaćala je 20 općina, a Lovran je bio jedna od tih općina smješten između općine Veprinac i općine Mošćenice. Na čelu općine nalazio se špan. Početkom 20. st. grad se počinje širiti na sjevernu i južnu stranu te polako postaje ono što je danas.

Kao što možemo vidjeti iz priloženog Lovran je zaista imao dugu, i prije svega bogatu prošlost, sa stogodišnjom tradicijom u turizmu. Danas svi znamo da se radi o mjestu koje privlači velik broj turista te kao i Opatija velik dio njih privlači zbog bogate wellness ponude te ponajviše nevjerojatne arhitekture svih povijesnih zgrada. Recimo da je Lovran zadržao duh prošlih vremena.

Radi se o području gdje prevladava dobra klima, bujna mediteranska vegetacija i povoljan zemljopisni položaj koji su omogućili snažan razvoj turizma na prijelazu iz 19. u 20. st. Zanimljivo je spomenuti kako se nekoliko vila sagrađenih u to vrijeme ubraja u svjetsku graditeljsku baštinu.

Odlučite li se na dolazak želimo vam savjetovati koja biste sva mjesta trebali posjetiti dok ste tamo, a tu svakako treba ubrojiti Medveju. Medveja je malo mjetašce udaljeno od Lovrana svega 2 km. Naime, ime je dobila prema legendi oMedveji, grčkoj čarobnici koja se prva kupala na velikoj šljunčanoj plaži. Nekad je to bilo ribarsko mjesto, a danas je poznata turistička destinacija koja nudi obilje sadržaja.

Pored Medveje tu je i nekoliko drugih lokacija koje su za sve one koji vole malo aktivniji odmor, a radi se naravno o izletima na Brijune, Plitvice, Risnjak, otoke Krk, Cres, Rab, u čuvenu Postojnsku jamu u Sloveniji te Veneciju u Italji. Radi se o zaista jedinstvenom zemljopisnom položaju koji omogućuje da u obliku jednodnevnih izleta posjetite neke od najljepših destinacija ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

Foto: Kiki273/Wikimedia