Zdravo posuđe

zdravo posuđe

Znate li što je to zdravo posuđe? Kvalitetno posuđe će pomoći u poboljšanju okusa hrane i dobrom zdravlju zbog čega je najbolje upotrebljavati posuđe koje je napravljeno od keramike ili stakla. Uvijek treba prednost dati nereaktivnom ili inertnom posuđu.

Reaktivno posuđe kemijski reagira s drugim tvarima oslobađajući energiju, zbog čega posude za pripremu jela i hrana mogu međusobno reagirati. Temperatura je ta koja utječe na reaktivnost jer kada je hrana vruća reakcija je brža nego kad je hrana hladna.

Isto tako su i neke vrste hrane reaktivnije od drugih, pa voda, masno i kiselo reagiraju puno brže u doticaju s posuđem. Iz tog se razloga kvalitetan ocat ili ulje prodaju u staklenim bocama koje su nereaktivne.

Opasno posuđe

Reaktivno posuđe se nikako ne preporučuje, budući da prilikom zagrijavanja teflonske tave ispuštaju otrovne pare koje su smrtonosne za papige, ptice i kanarince, a nisu zdrave niti za ljude.

Posuđe od bakra

Posuđe od bakra dobro provodi toplinu što omogućuje ravnomjeran raspored topline kod pripremanja hrane. Posuđe od bakra se brzo zagrijava i brzo se hladi, zbog čega se pripremanje hrane brzo kontrolira.

Kod prijanjnja je važna dobra toplinska provodljivost posuđa, a posuđe od bakra ima dva nedostatka a to su visoka reaktivnost i visoka cijena. Lijevano željezo, bakar i aluminij su reaktivni zbog čega brzo reagiraju s namirnicama. Takvo posuđe kvari boju i okus hrane te se u organizam unosi prevelika količina metala.

Posuđe od aluminija

Posuđe od aluminija u hranu ispušta aluminij koji je vrlo opasan za zdravlje, a dobro je i izbjegavati aluminijsku foliju i koristiti anodizirani aluminij kod kojeg treba paziti da se ne ogrebe.

Posuđe od plastike

Plastika je reaktivna, a njena reaktivnost ovisi o strukturi te čim je fleksibilnija i mekša njena reaktivnost je veća, zbog čega plastična vrećica brže reagira s hranom od čvrstog plastičnog posuđa.

Unutar takvog posuđa nalazi se i polivinil klorid koji ispušta opasan toksin DEAH, koji utječe negativno na rad hormona. U plastici se nalaze i ftalati, koji se nakupljaju u tkivima te tako štete radu pluća i jetre. Opasnost od izlučivanja ftalata se povećava pod utjecajem visoke temperature, utjecajem rastvarača i mehaničkim utjecajem.

Posuđe od lijevanog željeza

Posuđe od lijevanog željeza je najbolje za pripremanje pogačica i palačinki i pirjanje povrća, ali u tom posuđu nije dobro pripremati kiselu ili tekuću hranu jer reagira s ionima željeza.

Zdravo posuđe

Za zdravo kuhanje treba nabaviti zdravo posuđe. Postoji nekoliko vrsta materijala, a dok su neki od njih dobar izbor kao što je nehrđajući čelik i ugljični čelik, drugi se smatraju odličnim izborom a pritom se misli na emajlirano posuđe, silikon, staklo i bambus.

Posuđe od nehrđajućeg čelika

Najmanje reaktivan metal je nehrđajući čelik koji je zdrav i univerzalan izbor, a najbolje je posuđe od kirurškog čelika ili lonci s debljim dnom. Nakon kuhanja je potrebno odmah ukloniti hranu iz lonca kako bi se spriječio okus metala. Posuđe od čelika se ne smije ribati, a zagorjelu hranu je najbolje odvojiti uz pomoć sode bikarbone.

Posuđe od ugljičnog čelika

Ugljični čelik je savršen materijal za tavu za prženje i wok posuđe, budući da dobro provodi toplinu. Ako želite izbjeći hrđu potrebno ga je uvijek dobro osušiti i držati na suhom mjestu.

Posuđe od bambusa

Želite li odabrati pribor za kuhanje koji se smatra zdravim, nereaktivnim i s pristupačnom cijenom, onda je za vas svakako posuđe od bambusa.

Stakleno posuđe

Poput vatrostalnih posuda za pečenje, stakleno posuđe ima pristupačnu cijenu i inertno je. Možete birati između raznih modela gdje ćete sigurno pronaći najbolje za svoju kuhinju.

Silikonsko posuđe

Silikon je jedini nereaktivni materijal, pa je tako sve više proizvoda od sintetičke gume poput lopatica za kuhanje, posuda za muffine i posuda za pečenje.

Lako je za čišćenje, fleksibilno i otporno na toplinu do 200 stupnjeva.

Emajlirano posuđe

Radi se o skupom posuđu koje ako se dobro čuva može trajati godinama. Zamka se krije u jeftinijim verzijama s tankim slojem emajla koje može brzo popucati te tako doći u kontakt s hranom.

Pronađite posuđe na koje ćete se brzo naviknuti i zahvaljujući kojem će način kuhanja biti zanimljiviji i bolji za zdravlje.

Autor: A.Z., Foto: yamix/Shutterstock