Osip od topline

osip od topline

Ako ste osjetili peckanje kože na vrućini, u pitanju je stanje koje se naziva milia rubra, a prilikom čega je najvažnije da se što prije ohladite. Osip se može pojaviti zbog raznih razloga, a ako je u pitanju osip od topline dobro je znati što treba učiniti.

Osip na koži

Osjetite li na koži svrbež ili peckanje, potrebno je staviti hladni oblog te držati nekoliko minuta. Postupak treba ponavljati svakih nekoliko sati.

Sigurno ste mnogo puta imali priliku čuti kako je soda bikarbona dobra za kožu. Koliko je dobra za čisto lice i uklanjanje prištića, pomoći će i kod ublažavanja osipa uzrokovanog visokim temperaturama.

Želite li se što prije riješiti neugodnog osjećaja svrbeži u kupelj možete dodati nekoliko žica sode bikarbone. Nećete pogriješiti ni ako pokušate sa zobenim brašnom. Sodu možete direktno nanijeti na mjesto gdje vas svrbi i peče kao i kukuruzno brašno. Spomenute namirnice možete stavljati svakih nekoliko sati kako bi upile znoj i vlagu.

Sok aloe vere još je jedna korisna namirnica s višestrukim djelovanjem za zdravlje. Sok iz listova pomoći će ohladiti kožu, pa je tako dobro staviti sok na zahvaćena područja dva do tri puta dnevno.

Možete koristiti gotovi proizvod u svim ljekarnama ili dućanima zdrave prehrane ili ako želite upotrijebiti sok iz svježe odrezanog lista biljke. Prije nego što se odlučite na ovaj tretman potrebno je oprati kožu.

Dogodi li se da uz crvenilo imate i mjehuriće, njih se nikako ne smije pokrivati. Umjesto toga se savjetuje izaći na svjež zrak kako bi rana brže zacijelila.

Dobro je što se osip od topline može spriječiti. Želite li ojačati snagu prevencije, bilo bi dobro ograničiti fizičke aktivnosti tijekom sparnog i vrućeg vremena. Da bi mogli izbjeći neuglednu pojavu na koži pokušajte s kupanjem ili tuširanjem u mlakoj vodi koliko god možete.

Treba nositi lanenu ili pamučnu odjeću jer će se tako lakše zadržati suhoća kože. Važno je izbjegavati usku odjeću kao i materijale od sintetike, a posebno za vrijeme visokih ljetnih temperatura.

Ukoliko imate problema s kilogramima, ne bi bilo loše ako bi smršavili jer pretili ljudi stvaraju više topline, zbog čega se povećava mogućnost pojave osipa.

Još se jednom pokazalo koliko je važno konzumirati zdrave namirnice obogaćene potrebnim sastojcima kao što su esencijalne masne kiseline. Na jelovniku bi se trebalo naći više skuše, tune i lososa. Spomenute masti će pomoći ublažiti upalu, a što će smanjiti mogućnost dobivanja bilo kakve alergijske reakcije.

Autor: S.Š., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock