Liposukcija, uklanjanje masnog tkiva

celulit na nogama

Svaka će žena, ako ju pitate što bi željela promijeniti na sebi, reći kako bi htjela manje sala, špekića, smanjiti stražnjicu, noge ili trbuh. No, ako ih pitate jesu li promijenile prehranu ili počele vježbati, većina bi izabrala treću opciju – liposukciju ili operativnu metodu uklanjanja masnog tkiva.

Uz korekciju grudi i tretman botoxom, liposukcija je najpopularnija i najviše puta izvedena estetsko-korektivna operacija. Ovaj je zahvat popularan u svijetu, a i kod nas se sve više žena odluči otići pod nož.

Moderna, prekomjerna prehrana i nedostatak fizičkih aktivnosti pojačano nakupljaju masno tkivo. Na nekim je mjestima zadovoljavajući rezultat poprilično teško postići vježbanjem, već je moguće samo liposukcijom, čiji je cilj oblikovanje bokova i stražnjice da poprime vitak i proporcionalniji izgled.

Ženski tip tijela sklon je nakupljanju masnog tkiva u bokovima, natkoljenicama i stražnjici  i zato ih je teško oblikovati raznoraznim dijetama ili vježbama. Ovo nije način skidanja kilograma niti recept protiv pretilosti, već samo tehnika pomoću koje možete odstraniti masno tkivo kojeg se drugačije ne možete riješiti. Starenjem koža gubi elastičnost, manje je čvrsta te liposukcija može dovesti do slabijih rezultata u starijoj dobi.

Taj se operativni zahvat izvodi specijalnim cjevčicama koje uklanjaju višak masnog tkiva na rukama, leđima, potkoljenicama, stražnjici, bedrima ili na trbuhu, čime se dolazi do zadovoljavajuće tjelesne figure, a na nekim se dijelovima tijela više neće nakupiti.

Zahvat se može obaviti pod lokalnom ili općom anestezijom, što pak ovisi o veličini područja koje želite olakšati za neželjeno slao. O tome također ovisi i trajanje zahvata, obično traje sat do dva, a bolovi nisu jaki.

Umor možete osjećati nekoliko dana kao nakon vježbanja, a na odstranjivanje šavova možete ići sedam do deset dana nakon operacije, osim ako nemate konce koji se ne vade. Nakon operacije nužna je jednotjedan pošteda fizičkih aktivnosti, a potrebno je nositi poseban steznik 30-60 dana.

Morate shvatiti da liposukcija nije sve i jedino što možete ili trebate učiniti za lijepo tijelo. Njom se mogu odstraniti masne naslage, ali za zategnuto i gipko tijelo u svoju svakodnevicu trebate uključiti i promjenu prehrambenih navika te fizičku aktivnost. Odlična ideja kako da to učinite je liposukcijska dijeta uz koju ćete dugoročno dobiti iste rezultate kao i liposukcijom.

Dobra strana liposukcije može biti povećana razina samopouzdanja, a mnoge će žene s novim tijelom biti motiviranije za sportske aktivnosti kako bi održavale zamamnu figuru.

Foto: Kzenon/Shutterstock