Lijepe unikatne torbe

žena za šivačom mašinom

Torbe su nevjerojatna stvar. Tako obične, a tako čarobne. Velike, male, srednje veličine, kvadratne, okrugle, sa šljokicama i vrpcama, sjajne i matirane. Dođe nam da se zatrpamo u more ovih divnih i praktičnih modnih dodataka. Naravno torbe su prvo nastale iz puke potrebe da se u nomadskom načinu života stvari prenesu na drugo mjesto. Bile su neugledne vreće o kojima se nije imalo što reći osim da su korisne.

Danas su torbe prava mala umjetnička djela. Mnoge modne kuće stekle su veliku slavu serijama luksuznih torbi i pred njihovim izlozima ostajemo zalijepljene za staklo kao lutkice, koje smo sve kao klinke ljepile po prozorima. Zaklela bih se da čujem zvuk popuštanja vakuma dok se odvajam od takvih prizora.

No, moramo li ovu čaroliju i ljubav tako skupo platiti. Je li potrebno ne platiti stanarinu da bismo imale nešto očaravajuće gdje ćemo potrpati sve svoje svakodnevne sitnice. Ma nikako. Novi mediji, društvene mreže, povečanje kontakta sa više krugova ljudi donjeli su nam neviđene mogučnosti.

Sve je više mladih djevojaka i žena koje se ne žele uklapati u masu i izrađuju vlastite modne dodatke. Stoga čak i ako same niste vične šivanju šanse su da vas samo par klikova dijeli od vaše savršene torbolike suputnice.

“Uradi sam” torbe mogu se izrađivati od raznovrsnih materijala. Platno, eko koža, tvid, zapravo bilo kakav materijal koji ima dovoljnu izdržljivot može poslužiti kao građevni materijal za torbe.

Čak i ako čvrstoća nije dovoljno velika, uvijek možete uložiti neka pojačanja između podstave i glavne tkanine. Ako žete izrađivati pismo torbu recimo, posebno je bitno da ona zadržava svoj oblik.

Potpuno novi trend je izrada torbica od recikliranih materijala kao što je stara odjeća, reciklirani materijali, pa čak i smeće. Da dobro ste čuli, moguće je nabaviti torbice koje su izrađene u potpunosti od omotnica od slatkiša. Mmmmm… Zamislite slatki proces izrade ovakve torbe.

Dakle na raspolaganju vam je mnoštvo materijala i tehnika, sve što vam treba je krilata mašta, dobre oštre škare, materijal po želji, ukrasi i dodaci, nekoliko ideja, šivaća mašina i dobra volja.

Tko zna možda se ovaj mali hobi i lijek za dušu i novčanik, pretvori u pravi posao. Kada jednom izradite torbu prijateljici, pa zatim prijateljici od prijateljice, pa se priča o kreativnom virtuozu za šivaćom mašinom krene razlijevati, ne znate što sve možete očekivati.

Autor: L.K., Foto: wavebreakmedia/Shutterstock