Potkošulje, najbliže tijelu

potkošulje

Kada bi bile pripadnice društva koje živi golo, dakle bez ikakve odjeće, naše tijelo bi trošilo 40 % više energije no što troši tijelo unutar odjevenog društva. Nije li to sjajno. Ta dodatna energija ulaže se u održanje tjelesne temperature na stalnoj razini. Nakon nekog vremena hladnoću nebismo ni osjećale jer je ljudska koža najbolji regulator topline koji nam je dostupan. No postoji malo pitanje čednosti u kojem je zapad već previše odmakao da  bi se mogao vratiti fazi predodjevenih društava.

Stoga odjeća je važna. Žene obično polažu mnogo više na  odjeću no muškarci, čiji moto je uglavnom ako je čisto i relativno slične boje spremno je za nošenje. No što sa onim što se ne vidi? Onaj zanimljivi odjevni predmet koji neke vole neke ne. Pitamo vas o potkošulji. Nosite li je? Jeli nezaobilazni dio svakodnevne odjeće ili je nosite samo u hladnijim mjesecima?

Potkošulja kao odjevni artikl, bilo da se radi u muškoj ili ženskoj potkošulji, buknula je na tržištu početkom 20. st., industrijska revolucija, veliki strojevi koji brzo mogu proizvesti značajne količine standardizirane odjeće, stavili si ju ne mapu kao ne pretjerano skup, a višestruko koristan odjevni predmet.

Njezine funkcije su raznolike i praktične. Ona čuva odjeću od prljanja i prenošenja nečistoće na glavnu tkaninu, posebno onih koji su preosjetljivi da bi se stalno prali i sušili, zatim ima funkciju druge kože, najbliža je tijelu i obavija ga poput kukuljice zadržavajući toplinu blizu kože.

Većina potkošulja napravljena je od mekanih materijala, uglavnom pamuka, ima tanke naramenice, duboki izrez i nema rukave, gumbiće ili džepove kako se oni nebi ocrtavali ispod odjeće.

No uz ove pragmatičke primjene ona je u posljednjih nekoliko godina postala dio modnog svijeta. Više nije strano obući finu suknju i običnu pamučnu majcu sa tankim naramenicama. Odjednom svečana suknja postaje prikladna i za kavu lokalnom kafiću i uz malo statement nakita i jači make up sjajan odabir za provesti noć na ludim ulicama grada i podijima klubova.

Djeluje nepretenciozno, a opet tako chic i mladenački. Čak i poslovne žene ne moraju odbaciti ovaj trend. Dobro krojeno tamno odijelo ispod kojeg viri samo rub recimo obične crvene potkošulje pun je pogodak.

Djevojke privlačnost je uvjek u kontradikciji. U redu, ako ostajete doma naravno da su pidžama i potkošulja sasvim u redu stilski izbor, ali izlazite li i odlučili ste ostati u potkošulj,i probajte uklopiti neku suprotnost, stavite svileni šal, ili velike glamurozne narukvice, ili svijetlucave cipele. Oči vole lutati po ovakvim zanimljivim oprečnostima. Ostanite nam lijepe, sređene i moderne kao i dosada.

Autor: L.K., Foto: GGRIGOROV/Shutterstock