Kuharski savjeti: Povrće

ZELENO POVRĆE zadržat će svoju prirodnu boju ako ga kuhamo otkriveno, a u ključalu vodu dodamo malo sode bikarbone.

CRVENO ZELJE dobiva izvrstan ukus ako ga popržimo na luku kojem smo dodali par klinčića. Dobro je crvenom zelju za vrijeme kuhanja ili pirjanja dodati izrezanu jabuku.

ZELJE će izgubiti oštrinu, ako ga prije pri premanja stavimo desetak minuta u vrelu vodu, a zatim ocijedimo.

ŠPINAT treba kuhati poklopljen u što manje vode da bi se sačuvali vitamini i ostali korisni sastojci koji se inače bacaju zajedno sa suvišnom vodom.

POVRĆE S KRUMPIROM bit će mnogo ukusnije, ako krumpir najprije zgnječimo kao za pire i taj onda dodamo polukuhanom povrću.

GRAŠAK I OSTALE MAHUNARKE brže će se skuhati ako ih dan prije namočima u slanu vodu ili vodi dodamo malo sode bikarbone.

KOLERABICU treba kuhati cijelu i tek kuhanu narezati na kriške, jer će tako bolje zadržati aromu, a odrvenjela mjesta lakše će se ukloniti.

VARIVA možemo vezati, mjesto zaprškom sirovim naribanim krumpirom koj i zajedno s vodom dodamo jelu. Tako jelo postaje probavljivije, a ipak ne gubi svoj prirodni okus.

UVELO ZELENO POVRĆE opet će se osvježiti ako ga prije upotrebe 1/4 sata držimo u mlakoj vodi, pa zatim 1/2 sata u hladnoj.

MUHANASTO POVRĆE neće prigorjeti ako stavimo azbestni podložak pod lonac. To vrijedi za sva jela.

ZELENO POVRĆE ostat će dulje vrijeme svježe ako ga zamotamo u novinski papir ili alu-foliju prije nego ga odložimo na hladno i tamno mjesto.

VODU U KOJOJ SE KUHALO POVRĆE NE TREBA BACITI . Zbog bogatog sadržaja vitamina možemo od nje pripremiti juhu. Inače njome čistimo predmete od metala.

Foto: Africa Studio/Shutterstock