Kuharski savjeti: Mlijeko i sir

sir i vrhnje

MLIJEKO neće prekipjeti ako rub lonca namažemo maslacem ili margarinom.

NA MLIJEKU SE NEĆE NAČINITI KOŽICA ako mlijeko odmah pošto je kuhano, stavimo pokriveno u posudu s hladnom vodom i češće ga promiješamo. Tako ostaju sačuvani svi korisni sastojci mlijeka, koje bi eventualno zajedno s kožicom bacili.

MLIJEKO LJETI: ako nemamo hladnjak, dobro je ljeti spremiti mlijeko ili vrhnje u čiste termos boce, no mlijeko treba prije spremanja prokuhati i rashladiti. Također je dobro lonac s rashlađenim mlijekom pokriti plastičnom ili alu-folijom i staviti ga na hladno mjesto.

PRIGORJELO MLIJEKO treba odmah pretočiti u flašu ili kantu i pustiti da se ohladi. Neugodan miris nakon toga posve će se izgubiti. Ili: mlijeko još jednom prokuhati s nešto sođe bikarbone.

MIRIS ISKIPJELOG MLIJEKA brzo se gubi ako se štednjak ili električna ploča odmah istrlja octom.

MLIJEKO SE UKISELI najbrže ako se slatkom mlijeku doda par kapi limunovog soka ili 1-2 žličice kiselog mlijeka ili vrhnja. U toploj prostoriji ili ljeti takvo će se mlijeko ukiseliti za 24 sata. Nakon toga treba ga staviti u hladnjak.

SLATKO VRHNJE (osobito ono iz konzerve) lakše će se tući ako je dobro ohlađeno, a može mu se dodati i malo rastopljene želatine.

DA LI JE MASLAC NEPATVOREN možemo se osvjedočiti ako uskuhamo malo mlijeka i u njega bacimo komadić maslaca. Ako se taj odmah otopi, sigurno je maslac nepatvoren. Margarin će se, naprotiv, teže otopiti.

MASLAC KOJI JE UŽEŽEN (rancig) treba ispirati u otopini sode bikarbone, i to tako da ga izrežemo na manje komade i dobro gnječimo u toj otopini , koju treba češće mijenjati. Zatim maslac isperemo hladnom vodom u koju smo dodali malo soli ili mlijeka.

TVRDI MASLAC, koji se teško razmazuje, najbolje je nožem lagano strugati s površine, ili u zdjelu uliti kipuću vodu da se zdjela zagrije, zatim vodu odliti, pa još toplom zdjelom pokriti maslac. On će na taj način omekšati, a neće se otopiti.

SIR koji se isušio smekšat će se ako ga držimo neko vrijeme u mlijeku. Prije upotrebe treba ga obrisati krep-papirom .

SIR ĆE OSTATI DUŽE SVJEŽ ako ga zamotamo u vlažnu krpu ili u alu-foliju.

SIR ĆEMO LAKŠE RIBATI ako ribež lagano premažemo uljem.

NAREZANU STRANU SIRA treba premazati maslacem i pokriti alu-folijom da se prva kriška ne osuši.

Foto: pick/Shutterstock