Kolač sa suhim voćem

vocni kolac

Svi volimo jesti slastice, ali ne volimo ih svi pripremati jer asocira na previše posla pa svi odmah odustanu od pripreme. U jednu ruku je to razumljivo, današnje pomanjkanje vremena nas odmah odbija od kompliciranih recepata.

Umijeće kandiranja nekako kao da je zaboravljeno, iako je ono vrh delicija. Osim što se voće kandira, na taj način se i konzervira. Osim kandiranog voća, prava poslastica za nepce su i kandirane latice.

Svi koji vole slatko, ali paze na prehranu, mogu si povremeno priuštiti koji voćni kolačić. Sušenjem voća se mogu sačuvati vitamini i hranjive tvari, a šećer nije potrebno dodavati jer ga voće već sadrži.

Voćni zalogajčići su zdravi i vrlo ukusni, a ne morate niti kupovati suho voće nego ga možete sami osušiti. Želite li raditi kandirano voće, priprema je malo duža, ali sam postupak je jednostavan. Treba vam lonac debelog dna i ako imate termometar za mjerenje šećera sa zaštitnom mrežom da ne bi došlo do pucanja stakla.

Recept za bijeli voćni kolač

Potrebno vam je 300 grama sušenog voća, jedna jušna žlica narančinog likera, 40 grama oguljenih badema, 100 grama bijele čokolade za preljev, pečeni štapići od badema i pistacija i naribana čokolada i za kraj, bademovo ili orahovo ulje za premazivanje.

Na lim stavite aluminijsku foliju i premažite s bademovim ili orahovim uljem. Najbolje je uzeti šljive, sušene marelice ili datulje. Što god uželi, izvadite koštice i unutra kapljite nekoliko kapi likera i napunite bademima.

Na vodenoj pari zagrijte čokoladni preljev dok se potpuno ne otopi. Uzmite hvataljku ili veliku pincetu i njome umočite dio ploda u preljev i malo osušite. Naribanu čokoladu, te štapiće od badema i pistacija stavite na tanjuriće pa i utisnite voće i to. Sve lijepo složite na lim kako bi se moglo osušiti. Neka zalogajčići odstoje nekoliko sati na hladnom mjestu.

Nakon toga ga možete složiti u ukrasne čašice za bombonijere, spremiti u posudu i zatvoriti ili poslužite ovo pred gostima i biti će oduševljeni!

Autor: S. G., Foto: Hfng/Shutterstock