Krapina, dom krapinskog pračovjeka

muzej u krapini
Muzej u Krapini, Foto: Modzzak/Wikimedia

Krapina je od glavnog grada Hrvatske udaljena 50 km, a predstavlja središte Krapinsko-zagorske županije. Ime grada dolazi od riječi krap koja na kajkavskom narječju znači šarana. U povijesti je rijeka Krapinčica bila bogata šaranima zbog čega je dobila ovo ime. Broj stanovnika bilježi stalan rast još od sredine 19. stoljeća. Glavne gospodarske grane su proizvodnja tekstila, igračaka i plastičnih masa.

Povijest samog mjesta seže još u razdoblje prije više od 125 tisuća godina. Na području današnje Krapine je nekada obitavao neandertalac, poznatiji pod imenom krapinski pračovjek. Nalazište na Hušnjakovu brdu je otkrio paleontolog Dragutin Gorjanović Kramberger.

Na mjestu nalazišta se danas nalazi suvremeni muzej sa mnogim animacijama i predmetima iz tog doba. Krapina je bogata kulturnim i povijesnim znamenitostima.

Među mnogima izdvajamo crkvu na Trškom Vrhu koja predstavlja jednu od najljepših baroknih građevina u sjevernom dijelu Hrvatske.

U njoj se nalazi kip djevice  Marije koji je dopremljen iz Jeruzalema. Tijekom povijesti, ali i danas za ovaj se kip vjeruje kako pomaže u izlječenju i oporavku od bolesti. Iz tog razloga i danas u crkvu dolaze hodočasnici.

Iznad grada se smjestila Krapinska srednjovjekovna utvrda. Vlasnici staroga grada su u prošlosti bili ugarski i hrvatski vladari. Ova se znamenitost, krajem 20. stoljeća, podvrgla arheološkim istraživanjima. Nađeni su brojni  vrijedni predmeti poput lonaca, vrčeva i zdjela koji datiraju iz Srednjeg vijeka.

Grad Krapina je i mjesto rođenja našeg poznatog pisca Ljudevita Gaja. On je rođen 1809. godine, a u hrvatskoj  povijesti će ostati zapamćen po utemeljenju hrvatskog književnog jezika, pravopisa te kao vođa hrvatskog  narodnog preporoda.

Neke od tradicionalnih kulturnih manifestacija grada Krapine su i Zagorski glazbeni festival “Krijesnica” te Tjedan kajkavske kulture i Festival kajkavskih popevki.

Uz prirodne i kulturne ljepote, Krapina je poznata po svojoj gastronomskoj ponudi. Ako već niste, kušajte velik izbor svinjskih i telećih specijaliteta, sira s vrhnjem ili štrukle. U gradu se još od 1903. godine svake godine organizira Sajam vina.

Autor: M.T.  Foto: Modzzak/Wikimedia