Varaždin, grad baroka

grad varaždin
Grad Varaždin, Foto: Pudelek/Wikimedia

Grad Varaždin nalazi se u sjeverozapadanom dijelu Hrvatske u neposrednoj blizini granice sa Slovenijom. To je grad umjerene klime s plodnim tlom, gdje su nađeni dokazi o postojanju života od prije 30.000 godina. Ostaci su nađeni u špilji Vindija gdje su najbolje očuvani ostaci neandertalaca na svijetu. Varaždin je danas mjesto koje obiluje povijesnim i kulturnim znamenitostima.

Najočuvanija je povijesna jezgra grada u kojoj možete vidjeti očuvane palače, javne zgrade i vile u raznim arhitektonskim stilovima (barok, klasicizam, secesija, rokoko).

U burnoj povijesti, Varaždin je doživio veliki uspon u 17. i 18. stoljeću. Za vrijeme vladavine Marije Terezije, Varaždin je nosio status glavnog grada Banske Hrvatske. Titulu je izgubio nakon velikog požara 1776. godine, kada je izgorilo preko dvije trećine grada.

Jedna od najpoznatijih varaždinskih znamenitosti je fuedalna utvrda Stari grad. Građena je u periodu od 14. do 19. stoljeća, a predstavljala je središte plemićkog  posjeda koji je bio odvojen od grada Varaždina. U prostorima Starog grada se danas nalazi muzej grada Varaždina.

Varaždinsko groblje, sagrađeno 1773., a preuređeno 1905. godine predstavlja jedno od najljepših europskih groblja. Preuredio ga je Herman Haller koji je prostor ispunio sa  više od 7.000 biljaka (čempresa, magnolija, breza…). Groblje spada u zaštićene dijelove prirode.

Gastronomska ponuda u Varaždinu je prepuna originalnih recepata od predjela do deserta. Izdvajamo štrukle, zlevke, varaždinsko kiselo zelje, čvarke, hajdinu kašu i bučino ulje.

U blizini Varaždina nalazi se park šuma dvorca Trakošćana, ali i Dravska park-šuma koja se naslanja izravno na grad. Posjetite i Gaveznicu-Kameni vrh, jedini fosilni vulkan i nalazište poludragog kamenja u Hrvatskoj.

Varaždin je, uz Zagreb, najveće kulturno središte sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Od brojnih manifestacija u gradu izdvajamo Špancirfest, festival koji se održava u drugoj polovici kolovoza.

Održava se na varaždinskim ulicama i trgovima i Varaždinske barokne večeri krajem rujna, kada se u raznim crkvama, dvorcima i palačama održavaju koncerti barokne glazbe.

Autor: M.T. Foto: Pudelek/Wikimedia