Prvić, otok Fausta Vrančića

mjesto šepurine

U bogatom šibenskom arhipelagu nalazi se mali otok zanimljivog imena Prvić. Na otoku se nalazi istoimeno naselje Prvić Luka i Prvić Šepurine koji su međusobno povezani jedan kilometar dugom cestom. Smatra se da je ovdje bilo najjače uporište slavenskog bogoslužja na šibenskom području. Prvić je otok poznat po svojim slikovitim uvalama u kojima utočište nalaze brojni kupači.

Prvić je poznat i pod nazivom Faustov otok, odnosno otok Fausta Vrančića, povjesničara, filozofa, znanstvenika koji se rodio u Šibeniku, dok je na Prviću proveo djetinjstvo.

Ako proučimo povijest ovog otoka, možemo saznati kako je otok služio boravku šibenskih plemićkih obitelji kojima je Prvić služio kao utočište od kuge. Poznato je kako su šibenski plemići uzimali zemlju u zakup od općine na Prviću i davali ih na obradu težacima, što je naravno iniciralo veće naseljavanje otoka.

Najvažniji val stanovništva dolazi u 15. stoljeću i to zbog navale turske vojske, kada se na otok doseljava stanovništvo i to na Srimi koje osniva Prvić Šepurinu. U Prvić Luci franjevci trećoredci glagoljaši dolaze 1461. godine i osnivaju samostan s crkvom Gospe od Milosti.

Na samom početku naveli smo dva naselja koji su zaštićeni kao kulturna baština i to od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Prvo naselje Prvić nalazi se na jugoistočnoj obali otoka poznat po samostanu te naselje Šepurina poznato po ljetnikovcu šibenske plemićke obitelji Draganić – Vrančić, kojoj je pripadao i sam Vrančić.

U centru se nalazi rodna kuća Ante Antića poznatog i kao svetog oca rođenog Šepurina. Zanimljivo je spomenuti kako u ljetnikovcu Vrnačića još uvijek žive potomci te poznate plemićke obitelji. Samo mjesto nudi mogućnost smještaja u apartmanima i sobama.

Prvić je mjesto bogato kulturno – povijesnim spomenicima i bogate povijesti čiji se tragovi mogu vidjeti i danas. Recimo da Prvić možemo nazvati jednim malim otokom kao pričom za sebe.

Foto: Andres rus/Wikimedia