Košarice od lisnatog s mesom

sirovo meso

Kombinacija lisnatog i mesa? Može li bolje od toga? Radi se o specijalitetima rado viđenima na domjencima te u privatnim aranžmanima kod kuće kao zamjena za male sendviče. Popularnost ovog jela leži u činjenici što se može kombinirati sve čega se sjetite, meso po želji kao i začini.

Pravila nema, jedino na što treba pripaziti da kombinacija namirnica koje stavite na kraju da smisao cijeloj priči i da okus bude savršen. Postupak nije kompliciran, a jedino što je potrebno i na što treba pripaziti su vrijeme, strpljenje i volja. Teško je napraviti jelo po ukusu svakoga ako to radite preko volje i bez barem malo ljubavi prema kulinarstvu.

Vikend je stigao, gosti su se najavili, a vi nemate ideju što napraviti? Odjednom se ispred očiju stvara slika o slanoj kombinaciji lisnatog, samo što ostaje nedoumica što staviti.

Ukoliko imate sir i šunku nećete pogriješiti, ali za još sofisticiraniji okus na koji nitko neće ostati ravnodušan možete se odlučiti juneće odreske. Za košarice od lisnatog potrebno je nekoliko namirnica.

Sastojci:

  • 300 g junetine
  • 250 g pasirane rajčice
  • 1 manja glavica luka
  • 150 g lisnatog tijesta
  • ulje
  • sol
  • papar
  • peršin
  • ružmarin

Teletinu je potrebno narezati na čim manje komadiće kako bi ih što više stalo u košarice. Narezano meso začinite s malo soli, papra, ružmarina i peršina. U posudi sa zagrijanim uljem stavlja se luk, a nakon što omekša dodaje se meso i malo vode. Kada voda prokuha dolijeva se pasirana rajčica.

Važno je cijelo vrijeme paziti i miješati kako saft ne bi izgorio, a zbog čega je potrebno povremeno dolijevati vodu.

Kada je meso omekšalo do te mjere da ga s vilicom možete podijeliti to znači da je gotovo. Neki kuhari će zato izdvojiti i 2,5 h jer s mesom junetine je uvijek bolje pričekati da prođe više vremena.

Nakon što je meso gotovo ostavite ga poklopljenog u posudi i posvetite se lisnatom. Uzmete lisnato tijesto i podijelite ga na nekoliko kvadrata koje ćete potom namjestiti u kalupe. Kalupe prije premažete s malo ulja da se lisnato ne bi zalijepilo.

Košarice ispunite mesom i stavite u pećnicu na 200 °C. Promatrajte kako vam tijesto ne bi izgorilo, a meso prepeklo. Preostali saft s mesom ostavite za drugi dan ili zamrznite kako bi imali spreman ručak. Dobar tek!

Foto: Robyn Mackenzie/Shutterstock