Pašteta od jetrica

jetrena-pasteta

Volite li jetrice? Zašto prvo ovo pitanje? Upravo su one važne prilikom pripreme ukusne jetrene paštete u čijem okusu uživaju kako mladi tako i stari. Bez obzira o kojem se mesu radi, pa i ribi, pašteta je pašteta i teško je zamisliti barem jedan obrok u danu bez spomenute namirnice.

Pileća, pureća, pašteta od tune, lososa… Ima toga još, a teško je sve nabrojati jer skoro svaki drugi dan izađe neki novi okus s kojim se možete počastiti. Koliko god bile ukusne one koje nalazimo na policama, oni malo hrabriji će se okušati u pripremi domaće paštete, a zašto to ne bi bila jetrena.

Pašteta može biti od pilećih, telećih, purećih jetrica, sve ovisi o tome kakvo meso više volite, a ako je među vama više onih koje vole teletinu onda je sljedećih nekoliko redaka za vas. Slijedi recept za paštetu od telećih jetrica.

Sastojci:

  • 400 g teleće jetrice
  • 1 manja glavica luka
  • 2 kisela krastavca
  • 2 male žlice senfa
  • 100 g maslaca
  • sol

Jetrice je potrebno očistiti od žilica i narezati na manje komade. Ostavite ih sa strane u posebnoj posudi i na tavi pustite da se otopi maslac, a nakon toga dodate usitnjen luk. Kada je luk omekšao dodate jetrice i pustite neko vrijeme dok meso ne ispržite sa svih strana.

Gotovu smjesu od mesa, luka i krastavaca usitnite i dodate malo soli i senfa. Paštetu potom spremate u posudu sa čvrstim poklopcem i držite u hladnjaku.

Dobro je što se kod ovog recepta može kombinirati više namirnica, pa tako ako netko ne voli senf slobodno ga može izostaviti ili ako želi pojačati okus to može učiniti s kiselim vrhnjem kojeg se uvijek stavlja u paštetu od tune.

Svaka odluka ovisi o tome što vaša nepca više vole, a ako ste ljubitelj svih navedenih namirnica onda vas ništa ne zadržava da se upustite u pripremu predjela s kojim nitko neće ostati ravnodušan.

Foto: Ingrid Balabanova/Shutterstock