Akupresurne točke na tijelu

bose noge

Znate li da na našim dlanovima i stopalima postoje točke koje su povezane sa svim vitalnim organima u našem tijelu? Kada stimuliramo te točke, zapravo masiramo unutarnje organe i povećavamo protok vitalne energije kroz tijelo što nas čini zdravijima i vitalnijima. Nekoć se akupresura prirodno odvijala jer su ljudi hodali bosih nogu po travi, plaži i kamenju.

Akupresura je tehnika primjenjivanja pritiska na određene točke na tijelu kako bi se organizam iscijelio od bolesti i održao ravnotežu svih tjelesnih sustava. U našem tijelu se nalazi bioelektricitet koji daje energiju našim organima kako bi mogli funkcionirati uravnoteženo. Na svakom prstu obje ruke teče mreža meridijana i proteže se kroz cijelo tijelo, završava na vrhovima prstiju stopala.

Ako su meridijani protočni, energija i elektricitet će teći neometano, a svi će organi dobivati potrebnu energiju za optimalan rad. Ako je iz nekog razloga protok ometen, energija ne može doći do svih organa pa dolazi do poremećaja u radu organa, a nakon nekog vremena nastupi i bolest.

Na našim stopalima i dlanovima se nalaze “prekidači” za sve naše dijelove tijela i vitalne organe. Na vršcima prstiju ruku nalaze se glavne točke za glavu odnosno oči, uši, mozak i sinuse. Na gornjem dijelu stopala i dlana se nalaze točke za gornji dio trupa, a na donjem dijelu stopala i ruku se nalaze točke za donji dio trupa.

Kako biste održali zdravlje na optimalnoj razini i aktivirali energiju, najbolje bi bilo svako jutro izmasirati stopala i dlanove. Idealno bi bilo posvetiti pet minuta svakom stopalu i dlanu. Pritisak za vrijeme masaže ne bi trebao biti prejak, ali neka bude snažan. Na jednoj točki biste se trebali zadržati oko dvije minute.

Točku masirate tako da je pritisnete pa onda popustite pritisak. Ako za vrijeme toga osjetite neku akutnu bol poput glavobolje ili zubobolje, pritisak na tu točku biste trebali raditi konstantno barem tri minute, a poželjno je i dulje.

Umjesto masaže stopala možete jednostavno isprobati prirodnu akupresuru tako da hodate bosi kada god to imate priliku raditi. Metoda akupresure je zapravo jednostavna, a blagodati koje vaše tijelo dobiva njome su neprocjenjive.

Akupresura se može provesti u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu, jer joj nije potrebna dodatna oprema. Isprobajte je i vi!

Autor: S.G., Foto: Grekov’s/Shutterstock