Kosa bez sjaja

sjajna kosa
Sjajna kosa, Foto: puhhha/Shutterstock

Postoji mnogo razloga zašto inače sjajna i snažna kosa može izgubiti svoj prirodni sjaj. Svakodnevne loše navike ili stil života dovode do gubitka važnih nutrijenata i supstanci koje pomažu u očuvanju ljepote.

Tako npr. smatrate da je na brzinu zgrabiti nešto usput za pojesti sasvim uredu opcija za užurbane dane. Nema problema ako vam se ovo ponekad dogodi, ali kada god možete pojedite kvalitetan i uravnotežen obrok. Sve ono što pojedemo naposlijetku će biti ugrađeno u naše tijelo.

Kosa dakle gubi sjaj zbog loše prehrane siromašne vitaminima, mineralima, proteinima i dobrim masnoćama, a bogate zasićenim mastima i šećerima. Pušenje i boravak u zadimljenom također kradu sjaj vašoj kosi. Nikotin se lijepi za površinu vlasti i čini je masnom i mutnom. Evo još jedan razlog da se riješite ove loše navike.

Aminokiseline iz mesa, jaja, ribe i soje ili pak avokada osvježit će vašu kosu i vratiti joj izgubljeni sjaj. Znate li što znači osjećaj žeđi? To znači da nam naše tijelo već šalje signal da samo dehidrirani i da je potrebno unjeti vodu u organizam. Najbolje bi bilo ne dopustiti si uopće da postanete žedni imajte vodu uz sebe čitav dan i kada se god sjetite otpijte gutljaj. Neka vam to pređe u naviku.

No sjaj možete vratiti i specijaliziranim maskama i pakunzima prilagođenih raznim tipovima kose, ali možete ih napraviti i kod kuće. Malo vremena i truda čini čuda. Nakon što ste oprali kosu svojim uobičajenim šamponom otopite žlicu meda u dvije šalice tople vode i time isperite kosu. Hranjive tvari iz meda instant su spas za kosu bez sjaja.

Masnoj kosi možete vratiti sjaj ispiranjem razrijeđenim jabučnim octom ili limunovim sokom. Ona ima tendenciju spram gubljenja sjaja jer nataloženi suvišak masnoće i pretjerano lučenje sebuma otežavaju vlas i čine njenu površinu zamučenijom.

Iako posebno suha kosa voli maslinovo ulje, ono je univerzalno rješenje za rješavanje problema kose bez sjaja. Još bolje rezultate dobit ćete ako ulje prethodno zagrijete. Pripazite da ne bude prevruće već ugodno toplo.

Na taj način moći će se bolje ugraditi u vlas i nahraniti je. Omotajte kosu toplim ručnikom i zadržite 20-ak minuta, nakon toga je operite. Nadamo se da ćete ekspresno uspjeti povratiti svoj zdravi sjaj i nastaviti u živati u svojoj kosi ovoga proljeća.

 Autor: L.K., Foto: puhhha/Shutterstock