Crkva svetog Marka, simbol grada Zagreba

crkva svetog marka
Crkva Svetog Marka, Foto: Dario Sabljak/Shutterstock

Zagreb je glavni grad i središnje mjesto raznih događanja. Njegova bogata povijest i duga tradicija doprinijela je velikom broju znamenitosti koje svjedoče o davnim vremenima. Zahvaljujući tim tragovima davne povijesti, Zagreb već duže vrijeme bilježi porast turista koji se žele osvjedočiti životu u glavnom gradu te onom što ima za ponuditi.

Crkva svetog Marka prepoznatljivi je znak i ujedno simbol grada. Radi se o jednoj od najstarijih građevina koja se spominje u Kaptolskom statutu od sredine 14. stoljeća. Izgradnje ove prekrasne crkve započela je u 13. stoljeću, a do danas su ostali sačuvani prozor u južnom zidu i baza zvonika iz prve faze gradnje.

Crkva se nalazi na prekrasnoj lokaciji na Gornjem gradu, na starom dijelu grada s nevjerojatnim pogledom na metropolu. Prednost lokacije leži u tome što se u neposrednoj blizini nalaze brojni kafići, a i restorani u kojima se možete opustiti nakon dužeg razgledavanja.

Ako se zateknete u blizini crkve uzmite si dovoljno vremena kako bi mogli saznati što više, a i vidjeti sve ono po čemu je ova građevina tako poznata.

U drugoj polovici 14. stoljeća nastavljena je izgradnja gotičkih svodova i svetišta kada je crkva dobila možda najljepši, a ujedno i najvrjedniji dio, prekrasni gotički južni portal. To je ujedno i najbogatiji gotički portal u Hrvatskoj napravljen u Parlerovoj radionici. Upravo je ta radionica najpoznatija srednjovjekovna kiparska radionica.

Crkva je temeljitu obnovu doživjela u 19. stoljeću zahvaljujući bečkim arhitektima Friedrichu Schmidtu i Hermannu Bolleu, a ponovnu obnovu doživjela je još jednom u 20. stoljeću. Povodom najnovije restauracije zidove je oslikao Jozo Kljaković, dok su oltari bili obogaćeni djelima Ivana Meštrovića.

Najpoznatiji ukras na crkvi je raznobojni zvonik i krov na kojem se nalaze grbovi grada Zagreba i grb Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Autor: S.Š. Foto: Dario Sabljak/Shutterstock