Kontaktne leće – održavanje i rukovanje

stavljanje kontaktne leće
Stavljanje kontaktne leće, Foto: ruigsantos/Shutterstock

Kontaktne leće i otopine za održavanje kontaktnih leća su medicinski proizvodi pa je promet njima reguliran zakonom. One su jedne od najsigurnijih medicinskih proizvoda ikada načinjenih, ali komplikacije ipak postoje. Oko 6% od svih korisnika kontaktnih leća doživjeli su neki tip problema povezanih sa nošenjem kontaktnih leća svake godine.

Većina problema su beznačajni i bez posljedica po korisnika, ipak, događaju se i ozbiljne i za vid opasne komplikacije ukoliko se korisnik ne pridržava uputa za nošenje i održavanje.

Također, kupnja medicinskog proizvoda kod neovlaštenih dobavljača (npr. preko interneta) bez redovne kontrole oka od profesionalne osobe te nepridržavanje pravila o sigurnom korištenju i održavanju leća vodi u veliki rizik od zdravstvenih komplikacija vezanih uz nošenje kontaktnih leća.

Rukovanje kontaktnim lećama

Stavljanje kontaktnih leća na oko

Kontaktne leće se na oko stavljaju korištenjem jagodice kažiprsta dok se drugom rukom pridržavaju očni kapci da se postigne dovoljan otvor između kapaka potreban za pristup leće do rožnice.

Problem se može javiti kod stavljanja modernih tankih mekih leća koje su velike i rado se deformiraju na prstu pa je potreban manji trening stavljanja leće na oko uz pomoć profesionalne osobe.

Skidanje kontaktnih leća s oka

Meke kontaktne leće se skidaju tako da se lagano prihvate koristeći kažiprst i palac.

Tvrde kontaktne leće se iz oka vade tako da se koža vanjskog očnog kuta povuče lateralno te se trepne i leća sama iskoči sa oka. Za ovu tehniku potreban je mali trening uz profesionalnu osobu, a do usvajanja tehnike koristi se gumena vakuumska pumpica za vađenje kontaktne leće.

ODRŽAVANJE KONTAKTNIH LEĆA

Održavanje današnjih modernih kontaktnih leća postalo je jednostavno i lagano. Neki proizvodi su namijenjeni isključivo za određenu vrstu kontaktnih leća pa je potrebno dobro proučiti uputstva proizvođača prije upotrebe kontaktnih leća i sredstava za održavanje i pitati za savjet profesionalnu osobu.

Pravilnim održavanjem kontaktnih leća one postaju vrlo siguran medicinski proizvod. Sa današnjom eksplozijom tehnologije kontaktnih leća, održavanje kontaktnih leća nikada nije bilo jednostavnije i efikasnije.

Osnovna pravila za sigurno održavanje mekih kontaktnih leća

Prije rukovanja sa kontaktnim lećama treba dobro oprati ruke sapunom i vodom te ih osušiti čistim ručnikom koji ne ispušta sitne dlačice. Kutija za kontaktne leće ne smije biti ispirana sa vodom već isključivo sa otopinom za održavanje.

Nakon upotrebe, otopina se baca, te se kutijica ostavi sušiti na zraku, ako je moguće izvan kupaonice gdje se lako kontaminira bakterijama. Nikada ne koristite već korištenu otopinu jer se time povećava rizik infekcije oka.

Nakon što se leća skine sa oka stavi se na dlan, polije se s malo otopine za održavanje i kažiprstom druge ruke se lagano trlja dvadesetak sekundi a nakon toga se ispere otopinom za održavanje prije stavljanja u kutiju za čuvanje.

Nakon što se leća stavi u kutiju za čuvanje ulije se optopina za održavanje toliko da sasvim prekrije leću. Dnevna procedura održavanja leća osigurava čišćenje leće od lipida i proteina iz suza te prašine, kozmetike i drugih zagađenja iz okoline, zatim, osigurava dezinfekciju koja uklanja mikroorganizme koji se razvijaju na prljavoj leći.

Leću nikada nemojte ispirati u vodi iz vodovoda, ili nekoj drugoj vodi već isključivo sa otopinom za održavanje. Otopinu za održavanje nikada ne prelijevajte u manju posudu i nikada vrh posude ne smije doći u dodir sa drugim predmetima, a kada se ne koristi mora se boca čvrsto zatvoriti. Ovi postupci će osigurati sterilnost otopine.

Kutija za kontaktne leće mora se držati čistom i zamjenjivati novom svaki put kada iskoristite bocu otopine za održavanje i počnete koristiti novu. Stara i neodržavana kutija može biti izvor kontaminacije i infekcije.

Ukoliko je potrebno, jednom tjedno treba leće očistiti od naslaga proteina koji se vremenom nataloži na leću. U posudu za čuvanje kontaktnih leća stavi se leća te salina, ili otopina za održavanje kontaktnih leća i enzimska tableta. Ostavi se preko noći te se leća dobro ispere otopinom, ili salinom prije stavljanja na oko.

Osnovna pravila za sigurno održavanje tvrdih plinopropusnih kontaktnih leća

Prije rukovanja sa kontaktnim lećama treba dobro oprati ruke sapunom i vodom te ih osušiti čistim ručnikom koji ne ispušta sitne dlačice.

Nakon skidanja s oka leću stavite na dlan, kapne se otopina za čišćenje te se kažiprstom druge ruke lagano trlja cca 20 sekunda. Nakon toga se leća stavi u kutiju za čuvanje i prelije se sa otopinom za dezinfekciju, ovlaživanje i čuvanje u kojoj treba stajati minimalno 6 sati da bi se osigurala potpuna dezinfekcija leće te optimalna površinska napetost materijala radi udobnosti nošenja leće.

Prije stavljanja leće na oko nije potrebno leću ispirati od sredstva za čuvanje osim ako nije upotrebljavana enzimska tableta. Kada se leća ipak želi isprati, treba koristiti salinu.

Jednom tjedno leće treba očistiti od naslaga proteina koji se vremenom nataloži na leću. U posudu za čuvanje kontaktnih leća stavi se leća te salina, ili otopina za održavanje kontaktnih leća i enzimska tableta.

Ostavi se preko noći te se leća dobro ispere otopinom, ili salinom prije stavljanja na oko. Zamjena za enzimsko čišćenje može biti “poliranje” leće koje vrši profesionalna osoba ne češće od tri puta godišnje.

Autor: Igor Janković Foto: ruigsantos/Shutterstock