Šeširi i pokrivala za glavu

šešir za more
Šešir za more, Foto: Mayer George/Shutterstock

Šešir je pokrivalo za glavu koji se koristi iz više razloga, za više prilika bilo zbog svečanosti ili vjerskih razloga, za sigurnost ili kao modni detalj. U prošlosti su šeširi bili pokazatelji društvenog statusa. U vojsci mogu čak označavati državljanstvo, rang i/ili pukovniju. Jedan od prvih slikovnih prikaza šešira može se vidjeti u grobnicama Tebe, grada drevnog Egipta, gdje se može vidjeti čovjek koji nosi slamnati šešir.

Nakon toga se priča o jednostavnim, okruglim kapicama koje su nosili oslobođeni robovi u Grčkoj i Rimu. Žene su nosile veo, marame, kape… Strukturirani šeširi za žene slične onima koje su nosili muškarci na dvoru, počeli su se nositi krajem 16. stoljeća.

Pojam šešir cappello dolazi iz prijestolnice mode poznatije kao Milano, a odkuda dolazi i jedno od tradicionalnijih ženskih zanimanja, modistkinja, gdje se nisu stvarali samo šeširi i kape nego i ukrasni pribori za odijelo.

U prvoj polovici 19. stoljeća, žene su nosile kape koje su se postupno počele mijenjat sa ukrasnim trakama, cvijećem i perjem. Do kraja stoljeća, pojavili su se mnogi drugi stilovi, među njima i šeširi sa širokim obodima. Do 1920-ih, kada su žene počele rezati kosu na kratko, krenuli su šeširi koji su izgledom podsjećali na kacige.

Jedan od najpoznatijih klobučara u Londonu je James Lock & Co u St. James’s Street, zatim Philip Treacy OBE koji dizajnira kape najvažnijih dizajnera u svijetu i za žene kao što su Lady Gaga i Sarah Jessica Parker. Zatim Elvis Pompilio i Fabienne Delvigne, čiji modeli se mogu vidjeti po europskim kraljevskim rezidencijama itd…

Kada se već govori o šeširima, bilo bi dobro navesti par modela za koje mnogi nisu znali ni da postoje:

  • Prvi poznat pod nanzivom Akubra – australski šešir sa širokim vrhom. Sjetite se samo western filmova.
  • Balaclava pokrivaju cijelu glavu, otkrivajući samo lice ili gornji dio, a ponekad samo oči. Također poznat kao ski maska.
  • Barretina u  tradicionalnom stilu crvene boje, sada se koristi kao simbol katalonskog identiteta. Nosi se s vrha prema dolje.
  • Baseball kapa, nama svima poznata, spada pod vrstu mekanih kapa s dugim, ukrućenim i zakrivljenim vrhom.
  • Medvjeđa koža (bearskin) visok, krzneni šeširi, obično ih vidite na stražarima u Buckinghamskoj palači.
  • Beaver hat kape od dabrova krzna.
  • Cloche hat stakleno zvono, popularni zvonolik šešir za dame iz 1920
  • Kepi Francuski vojni šešir s kružnim vrhom i vizirom.

Mislim da vam je jasno da je ovo samo mali broj šešira koliko ih zapravo postoji, ali ono što se htjelo pokazati je da šeširi nisu samo ukrasni dodatak našem izgledu, već i dio nečije kulture, odnosno pripadnosti.

Foto: Mayer George/Shutterstock