Kompostiranje u stanu

kompostiranje u stanu

Prirodni proces recikliranja biootpada ili jednim nazivom kompostiranje možete sami napraviti. Pod biootpad spada kuhinjski otpad, zeleni otpad i vrtni otpad. Kompostirati se može na hrpi u posudi ili u vrtu, a možete i u stanu ili na blakonu.

Kompostiranje je poželjno jer se time smanjuje volumen otpada kante, proizvodi kvalitetno prirodno gnojivo, smanjuje onečišćenje podzemlja procjednim vodama s odlagališta, čuva okoliš, podiže svijest bližnjih o važnosti recikliranja otpada, smanjuje onečišćenje zraka, tlaka i vode.

Osim navedenim kompostiranjem se još i rasterećuje sustav gospodarenja otpadom, poboljšava plodnost zemlje i struktura tla, smanjuje stvaranje stakleničkog plina i metala, te se štedi novac.

Ukoliko se odlučite na kompostiranje u stanu, najbolje je da kompostirate na balkonu. Kompostiranje vam neće zauzeti puno prostora, a kompostište možete kupiti u specijaliziranim trgovinama, ili ga napraviti sami.

Kompostirati u stanu možete tako da uzmete posudu zapremnine do 60 l, koja ima poklopac, pa izbušite rupe velike oko 4 mm, s razmacima do 10 centimetara. Zatim na dno posude stavite oko 10 cm suhih grančica za odvođenje vode, koje će poslužiti za drenažni sloj i džep za bolju cirkulaciju zraka.

Nakon toga stavite tanki sloj kartona i oko 10 cm suhog lišća. Za kraj dodajte tanki sloj zemlje koji će djelovati kao prirodni aktivator, koji će održavati i potaknuti proces razgradnje, pa stavite organski otpad iz kuhinje koji pomiješajte s usitnjenim kartonom, slamom, grančicama ili lišćem, tako da je omjer 2:1 vlažno/suho.

Svakih 3 dana promiješajte sadržaj radi prozračivanja, te pazite da ne bude prevlažno. Izbalansiran i kvalitetan kompost ćete dobiti ako ga miješate sa što više usitnjenog i različitog materijala.

Kompostirati možete kroz čitavu godinu, a zimi obratite pozornost na omjer vlažnog i suhog otpada. Za vrijeme jeseni sačuvajte lišće, suho usitnjeno drvo i grančice, kako bi njima miješali vlažne ostatke iz kuhinje.

Nikako nemojte kompostirati časopise u boji, metal, lijekove, papirnate pelene, obuću i odjeću, izmet, meso, jela od ribe i mesa, bolesne biljke, lakirano ili bojano drvo, stakleni i papirnati otpad, tekuće ostatke hrane, masti i ulja, gumu, novinski papir, plastiku, staklo, vrećica iz usisavača, pepeo od ugljena, cigarete, kosti, masnoće, osjemenjeni korov, lišće oraha, te mliječne proizvode. Čuvajte prirodu.

Autor: A.Z., Foto: Lightspring/Shutterstock