Menstrualna čašica

menstrualna čašica

Menstrualna čašica može se kupiti u gotovo svakoj ljekarni, a u Hrvatskoj još nije toliko poznata, mada je u svijetu već pravi hit proizvod. Menstrualna čašica je malo veća od veličine tampona, a izgleda kao zvonolika posudica, koju žene za vrijeme mjesečnice umeću u vaginu, kako bi se sakupljala menstrualna krv.

Razlika menstrualne čašice i tampona je što tamponi upijaju krv. Mogu se kupiti dvije veličine menstrualne čašice, jedna veličina je za žene mlađe od 30 godina, te one koje nisu rodile, a druga veličina je za žene starije od 30 godina, te one koje su već rodile.

Čašica se koristi tako da se pritisne prstima, pa savije na pola, nakon čega se umeće u vaginu. Kada se umetne, čašica se priljubi uz vaginu i raširi, pa skuplja menstrualnu krv. Ukoliko se pravilno umetne, neće puštati krv, te neće biti neugodnih mirisa.

Kada se čašica napuni, isprazni se u wc školjku, ispere toplom vodom i vrati u vaginu. Važno je znati da čašica može prihvatiti 3 puta više krvi od tampona ili higijenskog uloška, a za vrijeme obilnog krvarenja ju treba prazniti svakih 6 sati.

Nakon što se čašica pravilno postavi, neće se osjetiti, sigurno neće izazivati nikakve smetnje i iritacije, a može se koristiti i kod plivanja, joge i drugih fizičkih aktivnosti.

Jedina mana je što ju treba naučiti pravilno stavljati. Mada sam proces nije kompliciran, na početku se treba malo potruditi. Još jedna mana je ta što pražnjenje i čišćenje čašice nije baš praktično, ukoliko to ne radite doma.

Dobro je znati da koja god žena ju je isprobala, ne bi se više vratila na tampone i higijenske uloške. Ulošci i tamponi mogu izazvati razvoj bakterija, gljivice i iritacije, dok kod menstrualne čašice nuspojava nema.

Nije štetna za okoliš, a i na kraju je jeftinija od jednokratnih uložaka i tampona, jer je njena cijena oko 200 kn, a nema roka trajanja.

Raspitajte se kod svog ljekarnika koji proizvod je najbolji za vas i ako niste sigurni upitajte ginekologa što misli o tome da prijeđete na menstrualnu čašicu. Važno je da ste na kraju priče zadovoljni i da na ovaj način bolje funkcionirate.

Autor: A.Z., Foto: Michelle Tribe/Wikimedia