Malčiranje za početnike

vrtlarenje

Malč je materijal organskog ili anorganskog porijekla koji se koristi za poboljšanje strukture tla, sprječavanja rasta korova te bolju održivost temperature i vlage u tlu. Malčiranje ili zastiranje tla je pokrivač prostora koji se nalazi oko biljaka, sprječava rast korova, poboljšava sastav tla, održava vlagu te temperaturu zemljišta i samim time zaustavlja eroziju tla.

Zašto se obavlja malčiranje

Malčiranje se prvenstveno obavlja u svrhu prevencije i sprječavanja rasta korova te održavanje optimalnih uvjeta za rast i razvoj biljaka. Samim time, malčiranjem održavamo povoljne uvjete, ne samo tijekom rasta ploda, već i nakon berbe te nam služi i kao dobra podloga i priprema za nadolazeće generacije plodova.

Malčirana zemlja je lakša za održavanje, traje cijelu sezonu i nije potrebno okopavanje kao kod zemlje koja nije malčirana. Ono najbitnije, malčirana zemlja zadržava vlagu i nema potrebe za sustavom navodnjavanja jer biljke zadržavaju vlagu i temperaturu tla. Također, osim što dobivamo na vremenu, boljoj podlozi za rast i razvoj biljke, malčiranje je i ekonomski bitna stavka jer samim postupkom recikliramo razne prirodne materijale.

Malčiranje ili prekrivanje tla se vrši organskim ili anorganskim sastavom, a to može biti slama, piljevina, suho lišće, kora drveta i slično. Svakako je najbitnije da pri malčiranju koristite presušenu tvar. U suprotnom bi moglo doći do truljenja i takvo tlo tada pogoduje rastu gljivica i nakupljanju puževa. Često se spominje i kućni kompost kao jedna od organskih sastojaka za malčiranje, ali pri tome treba biti oprezan jer takve tvari mogu privući razne životinjice koje nam nisu dobrodošle na tlu koje planiramo tretirati.

S malčiranjem i cijelom pripremom za malčiranje krećemo u proljeće. Tada je tlo dovoljno zagrijano i tada su najbolji vremenski uvjeti za cijeli proces malčiranja. Također, ono bitno je da taj dan kada obavite cijeli proces malčiranja, spremni ste i za sadnju biljaka i nasada na vašem tlu.

Kako izgleda proces malčiranja

Kao i prije svega, tako i prije samog postupka malčiranja treba napraviti dobar plan i pripremu, a to uključuje i poznavanje tla kojeg tretirate. Potrebno je poznavati određenu pH vrijednost tla jer time ćete znati koje biljke pogoduju rastu i razvoju u navedenom tlu.

Zemlja koju tretirate, odnosno malčirate, treba se pripremiti tako da tlo natopite vodom da bude dovoljno vlažno, sveukupno 10 centimetara vode iznad tla. Ako se vaše tlo nalazi na močvarnom i vlažnom području neće biti potrebno toliko dolijevati vode, ali isto tako ako se tlo nalazi na posebnom području, na kojem prevladava suša i gdje je smanjena količina vlage, tada treba više dolijevati vode. Ako se na tlu nalaze biljke dovoljno ih je samo zgaziti jer će upravo one biti prvi sloj nakon malčiranja.

Kada ste odabrali vrstu organskog sastojka za malčiranje, treba pripremiti tlo za regeneraciju. Posipajte malu količinu dolomitnog ili živog vapna, poljoprivrednog vapna ili fosfatne stijene koštanog brašna po tlu kojeg planirate tretirati. Ako planirate koristiti koštano brašno možete ga i sami izraditi tako da sačuvate kosti (svinjske ili pileće) nakon objeda te ih zamrznete. Potom ih osušite u većoj količini u pećnici i nakon toga sameljite i usitnite u takozvano koštano brašno. Takvo brašno možete koristiti pri malčiranju i ono uvelike doprinosi razgradnji tla, odnosno sadrži kalcij i dušik te povećava pH vrijednost tla.

Nakon regeneracije tla dolazi na red ono što ste odabrali od organskih sastojaka (suha ili presušena trava, kora drveta, piljevina, stajski gnoj…). Posipajte sloj po tlu i to debljine 10 centimetara. Može biti i deblji sloj ako imate više materijala na raspolaganju.

Nakon nanošenja razgradivih tvari odnosno organskih ili anorganskih materijala, na red dolazi sloj inokulanta, odnosno sloja koji je potreban za proces razgradnje u malču. S obzirom na to da su neki malčevi gusti te ispod sebe imaju tlo vrlo loše kvalitete i imaju smanjen udio organizma za razgradnju, potrebno ih je “inokulirati” (kalamiti) s drugim tvarima, u ovom slučaju s malo komposta koji bi samo u malim količinama rasipali po području koje tretirate. Takva kombinacija komposta i malča inokulira s korisnim bakterijama i gljivicama koje pridonose tlu te uvode dobre insekte koji pogoduju tlu.

Sada dolazi na red najkritičniji sloj za postaviti, a to je najslojevitiji malč koji se sastoji od novina ili valovitog kartona, koji također služi i u ekonomske svrhe biorazgradnje i reciklaže. Sloj novina ili kartona se poslaže u debljini od 12 centimetara te u kombinaciji s vodom koju smo prethodno spomenuli zaustavlja rast i razvoj korova. Ako je rast korova ekstremno velik tada i sloj malča mora biti čvršći i jači, i u tom slučaju možete koristiti i stari tepih.

Nakon novina i kartona, slijedi sloj ugljika koji nije prijeko potreban, ali je poželjan jer što više slojeva malč sadrži to je manja mogućnost rasta i sazrijevanja korova.

I posljednji sloj malča je onaj koji koristimo u estetske svrhe, odnosno sloj koji će nam vizualizirati vrt. Tu možete koristiti razne materijale poput onih koji su bogati ugljikom, ili slame, drva i slično. U slučaju da koristite drvene materijale, probajte koristiti samo iverje od tvrđeg drveta, kao što je joha ili javor.

I to je posljednji sloj malča nakon kojeg ste spremni za sadnju, jer kao što smo prethodno i rekli, taj dan kada vršite proces malčiranja možete i započeti s procesom sadnje biljaka. Naime, dovoljno je povući gornji sloj malča te razrezati sloj u slovo X te iskopati rupu i u nju staviti sadnicu. Materijali koji se nalaze ispod malča počet će se raspadati te time pomoći tlu u procesu razgradnje i stvaranja zdravog i uravnoteženog tla za biljke i vrt.

Autor: S.P., Foto: Free-Photos/Pixabay