Koje su metode epilacije

epilacija voskom
Epilacija voskom, Foto: Valua Vitaly/Shutterstock

Depilacija i epilacija se odnose na uklanjanje neželjenih dlaka. Depilacija  je zapravo skup pripravaka i procesa koji se koriste za uklanjanje dlaka kroz kemijski proces razgradnje. Najčešći oblik depilacije je brijanje. Drugi popularan izbor je korištenje kemijskih pripravaka koji svojim djelovanjem čine da dlačice jednostavno otpadnu.

Epilacija je uklanjanje svih dlaka, uključujući i dio ispod kože, i traje duže od depilacije. Metode uključuju depilaciju, sugaring, uređaje za epilaciju, lasere, intenzivno pulsirajuće svjetlo te električni put.

Glavna prednost epilacije što je potencijal za cjelokupno uklanjanje folikula dlake kada se naravno ispravno koristi. Ovi postupci ne samo što će ukloniti neželjene dlake, već i odgoditi njihov ponovni rast.

Da se razumijemo, epilacija je dosta bolna, ali uz pravilnu tehniku i praksu, ta se bol može drastično smanjiti. Infekcija i urastanje dlaka može biti potencijalna nuspojava, ali pravilnim čišćenjem kože prije postupka, rizik od nuspojava se značajno smanjuje.

Vosak epilacija (uglavnom se naziva depilacija), sastoji se od čupanja kose uz pomoć voska, gdje se ponekad ukljanja i folikul dlake. Specijalnom otopinom koja sadrži ljepljive tvari kao što su vosak, med, biološki aktivne tvare, ili sedative, stavlja se direktno na kožu.

Prednost ove metode je niska cijena u usporedbi s laserskom i električnom epilacijom. Čak je u nekim slučajevima zabilježen blagi pad rasta dlaka.

Laserska epilacija se sastoji od korištenja laserske zrake kako bi se uništio  folikul dlake. Njezine prednosti su što uključuje visoku razinu ukljanjanja dlaka i poprilično bezbolan postupak, ali uz dosta visoke cijene.

Photoepilation

Uz photoepilation, ide isto tako na uništenje folikula dlake, samo što je za razliku od laserske epilacije još bezbolniji i za manje novce.

Termoliza

Uklanjanjem kose i folikula dlaka kroz termolizu nastaju promjenjive električne struje koje prolaze kroz folikul dlake. Termoliza uzrokuje oscilaciju molekula, što rezultira lokalnom raspodjelom topline i uništenjem stanica odgovornih za rast kose.

Flash-metoda koristi visoke frekvencije izmjenične struje, a koja omogućuje manje bolan proces. Spoj-metoda kombinira termolizu i elektrolizu. To čini postupak manje bolnim, ali duže traje. Prednosti termolize uključuju: brzinu postupka, stalni učinak koji ima na folikul dlake, i složenost epilacije

Elektroliza

Elektroliza nastaje primjenom stalne električne struje na folikul dlake. Prednost elektrolize manja kompliciranost u usporedbi s termolizom, ali je zato negativan aspekt duljina.

Autor: S.Š.  Foto: Valua Vitaly/Shutterstock