Ukusna i zdrava jela iz woka

povrće u woku
Povrće u woku, Foto: Josh Resnick

Wok je već neko vrijeme jedan od najspominjanijih načina spremanja jela, a kako i ne bi kada se radi o zdravoj pripremi raznih namirnica. Wok je inače tradicija koja potječe iz Kine, a postoji već preko 3.000 godina. To je posuda u kojoj hranu možete pripremati tako što ćete pržiti, pirjati, ili možda čak i kuhati. Osim toga poznato je kako ima zaobljeno dno, iz razloga kako bi se toplina što dulje zadržala u samom centru posude.

Danas možete naći veliki izbor različitih materijala i veličina. Prilikom kupnje u obzir treba uzeti nekoliko činjenica. Prije svega trebate razmisliti kakvu peć imate.

Ako se kojim slučajem radi o plinskoj peći, možete se odlučiti za wok s okruglim dnom, ili možda wok s ravnim dnom. Kod električnog štednjaka wok s ravnim dnom je ipak najbolji izbor.

Najbolji orijentalni kuhari preporučuju wok od ugljičnog čelika koji izgleda i osjeća se dobro u ruci. Vaš odabir može biti i wok od aluminija, budući da je dosta lagan, ali opet koji nije previše otporan na visoke temperature.

Što se tiče woka od lijevanog željeza treba imatu na umu kako su lijepi na prvi pogled, ali s druge strane potpuno nepraktični, jer će vam trebati snaga lava kako bi s njim uopće išta skuhali.

Ono što je nabolje u svemu, da je wok zdravi način kuhanja. Uglavnom kod spremanja bilo kakvog jela, ide mala količina ulja (1 do 3 žlice).

Za kuhanje u woku neophodna je prethodna priprema namirnica koje treba narezati na što manje komadiće. Njih je potrebno kuhati u što manjem vremenskom roku kako ne bi izgubili previše svojih vitamina i minerala.

Međutim treba napomenuti kako postoje namirnice koje prije treba skuhati, a tek onda obrađivati prema uputama koje stoje u receptu. To su prije svega žitarice i tjestenina.

Što se tiče ribe i morskih plodova njih prije svega treba marinirati, jer se na taj način smanjuje vrijeme termičke obrade. Dakle što ih dulje marinirate biti će ukusnije.

Kada ga želite oprati činite to toplom vodom nakon čega samo obrišite, ili čak stavite na laganu vatru kako bi se osušio. Želite li spriječiti hrđanje možete staviti malo ulja.

Autor: S.Š. Foto: Josh Resnick