Kako živjeti ekološki

pranje rublja

Kako bi djecu od najmanjih nogu učili da žive zdravo i zeleno, te da ne štete prirodi, trebali bi poduzeti neke male promjene u životu. U nastavku vam donosimo koje promjene trebate uvesti u svom doma, čime nećete oštetiti planetu, a i smanjit ćete račune.

Ukoliko svoj dom mislite ukrasiti tapetama, kupujte samo eko tapete iz provjerenih izvora. Na eko tapetama crteži trebaju biti na bazi vode, te ne smiju sadržavati opasne kemikalije. Ako želite nešto promijeniti u svome dome, te ste se odlučili na bojanje zidova, ili ponekog komada namještaja u  neku drugu boju, kupite boju koja je ekološka.

Reciklirajte svoje zavjese mijenjajući im držače ili ih skratite za neke druge prozore. Prije nego bacite neku staru stvar, prvo razmislite za što ju drugo možete upotrijebiti, te ju “renovirajte” po potrebi.

Posuđe perite četkama za pranje posuđa, te spužvice bacite. Četke za pranje posuđa će puno bolje oprati posuđe, a vaše ruke će vam biti zahvalne jer više neće toliko dolaziti u kontakt sa vodom i sapunicom.

Obratite pažnju da su sredstva kojima čistite pokućanstvo na prirodnoj bazi, te ukoliko vam se neda kupovati, napravite samo svoja sredstva za čišćenje, upotrebom sode bikarbone, octa, limuna i soli. Takvo sredstvo će još bolje počistiti vaše pokućanstvo, a i zdravije je kako za vas, tako i za okoliš.

Promijenite kotlić na wc-u, tako da kupite onaj koji ima mogućnost dvostrukog puštanja vode. 30 % vode u kućanstvu koju potrošimo, ode na wc školjku, pa bi bilo dobro da imate kotlić na kojem možete regulirati količinu puštene vode.

Kako bi izbjegli razne parabene i klor u vašoj kupaonici, počnite ju čistiti prirodnim sredstvima za čišćenje, koje možete napraviti i sami. Smanjite potrošnju vode, tako da u tuš kabinu stavite tuš koji štedi vodu.

Prilikom kupnje proizvoda za kupaonu, kupujte ona pakiranja koja se mogu ponovo upotrijebiti. Kupanje u kadi zamijenite tuširanjem, kako bi što više uštedjeli vodu i smanjili račune potrošnje vode.

Neka vam ukrasi u kupaonici i ručnici budu od bambusa, jer je bambus eko proizvod koji se najlakše održava.

Autor: A.Z., Foto: Monkey Business Images/Shutterstock