Ispadanje mliječnih zubi

djevojčica s čašom mlijeka

Zdravlje i održavanje mliječnih zubi je vrlo važno, jer su oni temelji za trajne zube. Stoga je vrlo važno održavati pravilno higijenu i redovito ih prati, već od pojave prvog zubića. Mliječni zubići počinju padati kada ih počnu gurati trajni zubi, tj. kada trajni zubi počnu rasti.

Mliječni zubi rade mjesto za trajne zube, a počinju ispadati oko šeste godine života. Mliječni zubi ranije počinju padati djevojčicama, nego dječacima, ali to nije pravilo. Zadnji mliječni zub bi morao ispasti najkasnije do trinaeste godine.

Mliječni zubi najčešće počinju padati onim redoslijedom kojim su rasli. Što znači da će najvjerojatnije prvo ispadati donja dva sjekutića. Ako mliječni zubi zbog kvarenja ili neke nesreće ispadnu ranije nego su trebali, može doći do problema, jer trajni zubi mogu početi krivo rasti, kao i izrasti prerano.

Većina djece se veseli ispadanju zubi, dok ipak ima djece koja je vrlo zabrinuta zbog ispadanja zubi i kojoj se to nimalo ne sviđa. Ukoliko se vaše dijete boji ispadanja mliječnih zubi, objasnite mu o čemu se točno radi i ispričajte mu priču o dobroj vili koja daje nagrade za ispadnute zubiće, koji se nalaze ispod jastuka. Sigurno ćete na ovaj način ohrabriti svoje dijete.

Kada se djetetu počne klimati zubić najbolje je da ga pokušate ukloniti uz pomoć par kratkih i brzih pokreta. Mliječni zubić ćete najlakše izvaditi tako da ga primite s čistom maramicom i brzim okretima izvadite. Ako zub ne izlazi, pričekajte još par dana, pa pokušajte ponovo. Ako zub ne izlazi niti nakon par dana, savjetujemo vam da posjetite ginekologa.

Ako je vaše dijete počelo gubiti mliječne zubiće, važno je da pojačate zubnu higijenu i pripazite da se hrani pravilnom i zdravom prehranom. Što znači da se zubići moraju temeljno i redovito prati svakoga dana, osim pranja četkicom za zube, zube možete očistiti i koncem za zube. Izbjegavajte djetetu nuditi gazirano piće, kao i slatkiše između obroka i prije spavanja.

Redovito posjećujte stomatologa, te pitajte stomatologa kako pravilno održavati zube i spriječiti karijes. Ukoliko zubićima posvetimo pravilno njegu i brigu, postat će temelj za trajne zube koji mogu trajati cijeli život.

Autor: A.Z., Foto: Batyreva Irina/Shutterstock