Kako uštedjeti novac

Digitron i računi, Foto: lenetstan/Shutterstock

Sva vam je teže pratiti račune i izdatke u vašem životu? Osjećate se kao da trebate stati na kočnicu i konačno preuzeti stvari u svoje ruke. Imate osjećaj kao da vam novac izmiče iz ruku i da svakim danom imate sve manje novca, a ništa posebno niste kupili. Najviše novca odlazi na gotovo neprimjetne troškove koje činimo nesvjesno. Kako biste ih izbjegli, slijedite savjete u nastavku i uštedite do 10.000 kuna godišnje!

Postavite štednje žarulje umjesto običnih

Štednje žarulje godišnje štede do 600 kuna jer stvaraju manje ugljičnog dioksida. Upravo zbog toga vijek trajanja im je duži, a manja im je energetska potrošnja. Osim toga, osvijestite paljenje i gašenje svjetla. Kada izlazite iz prostorije, ugasite svjetlo i uštedite električnu energiju.

Popravite izolaciju

Većina je starih domova loše izolirana. Je li i vaš među njima? Popravite termičku izolaciju jer tako možete uštedjeti i do 2000 kuna godišnje. Izolacija je spas za vaše račune za grijanje. Izolaciju prostora možete obaviti i sami, jednostavno je i zahtjeva malo truda.

Kupite novi automobil

Ako ćete uskoro morati kupovati novi automobil jer vam vaš stari limeni ljubimac otkazuje poslušnost, odaberite model s najmanjom potrošnjom. Bacite oko i na hibride i na električna vozila jer njima možete uštedjeti dosta novca.

Provjerite pritisak u gumama

Redovito provjeravajte tlak u gumama jer tako možete uštedjeti i do četiri rezervoara goriva u godini dana.

Isključite punjač za mobitel

Jeste li znali da mobitel troši struju kada je i napunjen ako je uključen u punjač? Isključite ga kada primijetite da je pun i uštedjet ćete novac i zaštiti okoliš.

Stavite računalo na sleep mode

Ako ne volite gasiti računalo između korištenja, stavite ga na sleep mode jer ćete time uštedjeti 70 posto energije.

Vozite češće bicikl

Iako je automobil brži i komforniji, u nekim slučajevima ga možete lako zamijeniti biciklom. Naime, ako trebate otići do obližnje trgovine ili do prijatelja koji se nalazi nekoliko kuća od vas, zašto paliti automobil, ako imate bicikl. Uzmite bicikl i poboljšajte svoje zdravlje. Ako nemate bicikl, možete i prošetati. Sve je to potpuno besplatno.

Tuširanje umjesto kupanja

Izbacite duge kupke i osvježite se tušem. Osjećat ćete se odmornije i svježe, a pritom ćete i uštedjeti na struji i vodi.

Uz ove male trikove možete postići nevjerojatne uštede u godinu dana. Krenite malim koracima naprijed, uštedite novac i učinite nešto dobro za okoliš i planetu.

Autor: M.L., Foto: lenetstan/Shutterstock