Financijski savjeti za žene

Žena s novcem, Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Iako ne postoje generalno određene financijske sposobnosti prema spolu, istraživanja pokazuju da kada je riječ o financijama, žene se nalaze pod većim pritiskom. Naime, žene u pravilu i dalje zarađuju manje od muškaraca, dobivaju manje u slučaju razvoda te se najčešće brinu o djeci. Žene žive dulje od muškaraca, ali istraživanje govori i to da svaka osma žena živi u siromašnim uvjetima. Kako biste stvorili i zadržali bolje i povoljnije financijske uvjete, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta uz koje ćete živjeti lakše i ljepše.

Imajte jasan financijski plan

Žene obično imaju drukčije ciljeve u životu od muškaraca. Ne brinu dugoročno o štednji te ne znaju koliko novca bi točno trebale uštedjeti svake godine. Napravite plan i krenite sa štednjom, nikada nije kasno!

Stvorite financijsku neovisnost

Ako ovisite o muškarcu s kojim živite, tada ste u problemu. Morate imati na umu najgoru verziju događaja, a ta je da bi se vaš brak ili veza mogli raspasti ili da bi vaš muškarac mogao preminuti. U tom slučaju izvući ćete deblji kraj.

Budite financijski slobodni i zaradite svoj novac. Planirajte potrošnju i štednju novca s partnerom i uvijek aktivno sudjelujte u planiranju budžeta.

Kupite svoju nekretninu

Financijski stručnjaci kažu da je za ženu važnu kada financijski bude sposobna, da kupi svoju nekretninu. To je jedna od najvažnijih investicija za budućnost. Uz ulaganje u nekretninu nikada se ne morate bojati budućnosti.

Otvorite mirovinski fond

Iako vam se čini da je mirovina još daleko od vas, važno je da na vrijeme počnete planirati mirovinu. Ovisno o vašoj plaći, ulažite mjesečno koliko možete o dodatni mirovinski stup. Tako ćete si osigurati bolje uvjete u starosti.

Štedite

Istraživanja su pokazala da su žene većinom neozbiljne kada je novac u pitanju, dok ne ostanu bez muža, dok ne izgube posao ili dok ne odu u mirovinu. Većina žena živi od plaće do plaća što bi hitno trebali mijenjati. Važno je da imate štednju za crne dane uz koju će vam život tada biti lakši.

Izborite se za bolje uvjete

Nemojte šutjeti i stajati sa strane. Reagirajte na vrijeme i stvorite bolje uvjete za sebe i svoju obitelj. Nemojte se bojati glasno reći što znate i što vam pripada. Vrijeme je da se vaš trud počne cijeniti. A ako ga neće cijeniti vaš poslodavac, cijenit će ga onaj drugi. Danas je jako teško pronaći dobrog radnika i ako poslodavac zna dobro voditi firmu, htjet će vas i zadržati.

Budući da žene uvijek imaju neke druge prioritete u životu, a najčešće je to obitelj, vrijeme je da počnu razmišljati i o sebi i o onome što trebaju i žele. Bez obzira na godine i pogreške, nikada nije kasno!

Autor: M.L., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock