Kako produžiti vijek bateriji za laptop

Punjenje laptopa, Foto: picture5479/Shutterstock

Osim pametnih telefona, dio naše svakodnevnice su i prijenosna računala i teško da bismo bez njih mogli normalno funkcionirati. Iako s napretkom tehnologije laptopi postaju sve bolji i učinkovitiji, još uvijek postoji isti problem – kratko trajanje baterije.

Baterije u početku mogu izdržati gotovo cijeli radni dan, ali nakon nekoliko mjeseci njihovo trajanje se drastično smanjuje. Stručnjaci već godinama rade na tome da razviju bateriju koja bi istovremeno mogla pružiti kvalitetniji rad i znatno produžiti trajanje baterije, a dok se to ne ostvari, saznajte kako produžiti vijek bateriji za laptop uz sljedeće savjete:

  • Prašina i prljavština s površina na kojima držimo laptop uvlače se u ventilator i dovode do zagrijavanja pa se baterija troši brže nego inače, stoga držite vaše prijenosno računalo na čistim i urednim površinama.
  • Vijek baterije će biti kraći kod laptopa koji se neprestano zagrijavaju i nemaju kvalitetan sustav hlađenja. Uređaji se pregrijavaju i kada fizički onemogućimo ventilatoru da ispuhuje vrući zrak pa ih zato nije dobro držati na krevetu, kauču ili u krilu. Svoje uređaje također ne biste smjeli držati na mjestima gdje do njih dopire direktna sunčeva svjetlost jer će se tako još brže grijati.
  • Praktično rješenje za bolje hlađenje laptopa su dodatni ventilatori koji dolaze u obliku postolja i stavljaju se ispod laptopa. Nove baterije za laptop nisu jeftine pa se više isplati uložiti u ventilatore koji će poboljšati hlađenje.
  • Brojne rasprave vode se oko toga treba li bateriju puniti tek kad se potpuno isprazni ili ipak ne. Istraživanja su pokazala da ju je bolje puniti onda kad je pri kraju kapaciteta, no također se pokazalo da je zaista dobro nekoliko puta godišnje u potpunosti isprazniti i napuniti bateriju do maksimuma, odnosno odraditi jedan ciklus.
  • Drastičan utjecaj na potrošnju baterije ima i držanje ekrana na maksimalnoj razini osvijetljenosti, zato smanjite svjetlinu.
  • Zatvorite sve nepotrebne aplikacije i programe koji rade u pozadini, jer ako istovremeno imamo otvorene desetke različitih aplikacija, računalo će trošiti znatno više energije.
  • Kada ne koristite Bluetooth ili Wi-Fi njih također možete isključiti jer mogu trošiti bateriju čak i onda kada nisu povezani na neki uređaj ili mrežu.
  • Koristite sustav upravljanja baterijom koji već imate na vašem laptopu. Riječ je o ikonici baterije koja se nalazi na traci za prikaz osnovnih informacija na računalu. Klikom na nju možete podesiti različite parametre i birati način rada.

 

Autor: A.V., Foto: picture5479/Shutterstock