Suočavanje sa samim sobom

žena pije kavu

Čini li vam se da vrijeme u još jednoj novoj godini još više leti? Žalimo za nekim prošlim danima, žalimo za nakupljenim kilogramima tijekom blagdana i izbjegavamo se pogledati u oči. No time ne postižemo ništa.

Nakon tuširanja zaogrnemo se ručnikom i žurno se oblačimo. Tako zapravo bježimo sami od sebe. Psiholozi tvrde da konstantnim gledanjem u svoje mane zapravo ih povećavamo i tako se osjećamo još gore. Ali ignoriranjem vlastita odraza negiramo sami sebe.

Da biste se mogli suočiti sami sa sobom, prihvatiti sve što činite za sebe i svoje tijelo stanite pred ogledalo čim izađete iz tuša ili kade. Pogledajte se u oči i recite si ovo sam ja. Samo tako, goli kao kada smo rođeni, možemo vidjeti sebe bez dodataka. Bez odjeće koja skriva ili pokriva naše stvarne ili izmišljene nedostatke.

Nitko od nas nije savršen i svi imamo svoje mane i nedostatke. Ali to ne znači da se zbog toga ne trebamo voljeti i da se moramo izbjegavati pogledati. Težnja za savršenstvom nije loša, ali manjak ljubavi prema sebi jer nismo savršeni samo nas udaljuje od cilja.

Priznajte sebi tko ste i što ste. Ako ste gurman koji voli jesti slatko i slano te radi toga imate preveliku tjelesnu težinu priznajte si to. Suočite se s time i ne skrivajte se od toga. Odjeća ne skriva debljinu, odjeća skriva nas od srama i neugode samih prema sebi iznutra. Novogodišnje odluke o zdravijem hranjenju i više tjelovježbe padaju u vodu kada stavimo maske na sebe i utješimo se sočnim kolačem.

Tada započinjemo novi krug nezadovoljstva i manjka ljubavi prema sebi. Ove godine donesite drugu odluku, a ta neka bude da odlučite voljeti sebe. Ne krećite na dijetu proklinjući salo na trbuhu, preveliku stražnjicu ili podbradak. Ako se odlučite na dijetu to neka bude iz ljubavi prema sebi, jer želite živjeti zdravije i dulje. Odlučite li se za sport i više aktivnosti to neka bude iz razloga jer želite živjeti drugačijim životnim stilom i biti zdravi i u kondiciji.

Neka vaše odluke proizlaze iz pozitivnih misli usmjerenih prema sebi i dok gledate sebe bez maske i bez skrivanja.

Autor: J.S., Foto: andrey/Shutterstock