Kako trajno smršaviti

zdrava prehrana

Vjerojatno ste dosad isprobali gomilu dijeta s kojima ste uspješno skinuli i nekoliko kilograma i bili zadovoljni  i onda su vam se ti kilogrami vratili i cijeli trud i odricanje palo u vodu. Dosta vam je toga? Čitajte dalje.

Ono što zapravo svi želimo je izgubiti višak masnog tkiva, a to je moguće jedino uz zdrav život. Dijete ne dolaze u obzir. Trebamo se upoznati s namirnicama koje unosimo u organizam, njihov sastav odnosno vitamine koje sadrže i naučiti prepoznati što nam je potrebno.

U zdravu prehranu nikako ne ulazi brojanje kalorija. Zdrav način prehrane i mršavljenja utemeljen je na kvaliteti namirnica, njihovoj kombinaciji, načinu pripreme i kuhanja, poštovanju naše fiziologije, poštovanju namirnica koje upotrebljavamo.

Ako se odlučite za trajno mršavljenje zdravom prehranom što uključuje pravilan odabir i kombinaciju namirnica, zaboravite na hipokalorične ili hiperproteinske dijete. Takve dijete ne uzimaju u obzir potrebe našeg organizma, a to na kraju dovodi do frustracija zbog odricanja većeg broja namirnica, kratkotrajnog gubitka kilograma i frustracije kada se izgubljeni kilogrami vrate.

Takve dijete uzrokuju poremećaje u radu metabolizma i jednom kad počnemo opet normalno jesti, vrlo lako ćemo vratiti izgubljene kilograme. Gotovo sve popularne dijete danas se uopće ne temelje na prvotnom konceptu dijete, a to je zdrav način života. Nerijetko dijeta postaje upravo suprotno od toga. Nezdrava prehrana uz pretjerano odricanje većine namirnica i zdravih sastojaka koje su nam potrebni za normalno funkcioniranje kroz dan.

Želimo li zdravo tijelo, trebamo zdravo jesti. Kvalitetne namirnice treba konzumirati bez pretjerivanja, pažljivo ih kombinirati i pripremati na način koji će nam osigurati da budemo siti i tako spriječimo krize poput bulimije.

Zaboravite na raznorazne dijete. Neće vam pomoći. Promijenite svoje prehrambene navike zauvijek i masne naslage će se topiti same od sebe. Čak i ako niste sigurni što biste trebali jesti, posavjetujte se s nutricionistima. Oni će vam pomoći u izradi kvalitenog jelovnika kojeg ćete se pridržavati. Organizam će vam biti zahvalan, a vi ćete se sigurno osjećati puno bolje i zadovoljnije.

Autor: D.K., Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock