Kako sušiti voće

kako sušiti voće

Prije nego što je postojalo konzerviranje hrane, preci su poznavali drugi način čuvanja namirnica. Budući da se u posljednje vrijeme sve više priča o velikom značenju koje ima zdrava prehrana, nije čudno što mnogi žele saznati kako sušiti voće.

Na policama raznih dućana na odjelu s voćem i povrćem sve se više može vidjeti sušeno voće, bilo da se radi o bananama, marelicama ili možda ananasu. Takvo se voće može sušiti na razne načine pa i prirodnim putem.

Sušenje voća prirodnim putem

Zdrava prehrana jedan je od preduvjeta za bolje zdravlje svakog pojedinca. Da bi znali kako se hraniti zdravo potrebno je istražiti koje bi se sve namirnice trebale naći na jelovniku, a zahvaljujući kojima će organizam dobiti dovoljnu količinu minerala i vitamina. Među njima svoje je mjesto pronašla važna i vrijedna skupina namirnica kao što je voće.

Voće se može konzumirati na razne načine pa tako i u sušenom obliku. Svatko ima omiljeno voće, pa ako se tu nalazi marelica, šljiva ili breskva, sigurno će vas zanimati kako osušiti spomenute voćke.

Od pribora treba nabaviti krpu za mrežu te željeno voće. Savjetuju se veći plodovi, zbog toga što bi se koštunjičavo voće moglo skupiti za vrijeme sušenja.

Voće se prvo opere, a zatim i prepolovi osim šljiva koje ostaju cijele. Mrežu za pećnicu treba obložiti krpama nakon čega se posloži željeno voće s izrezanom stranom okrenutom prema gore.

Želite li osušiti jabuke potrebno je imati sol i vodu. Jabuke se operu i nakon toga se ukloni jezgra pomoću posebnog odstranjivača. Zatim se izrežu na kolutove ili na tanje šnite ako bi htjeli da imaju oblik poput čipsa.

Da jabuke ne bi odmah potamnile, bilo bi ih dobro potopiti u smjesi od 1,5 l vode i 2 male žlice soli. Prije nego što se krene s postupkom sušenja jabuke se prvo izrežu na odgovarajuću širinu i potom objese u pećnici. Tijekom sušenja vrata pećnice moraju biti otvorena.

Kako bi bili sigurni da će sušenje hrane biti uspješno, treba se pobrinuti za mreže za sušenje. Njih možete sami napraviti tako što će se preko drvenog okvira uplesti vrpce i sve pokriti mrežom za insekte.

Limene i aluminijske posude treba izbjegavati kada je u pitanju čuvanje sušenog voća. Umjesto njih preporučuju se papirnate vrećice, staklenke, keramičke i plastične posude te vrećice od gaze. Snalaženje će biti lakše ako se na svaku od posuda stavi naljepnica na kojoj će stajati datum i ime voća.

Autor: S.Š., Foto: Gary Scott/free images