Prirodni mirisi za dom

prirodno dom

Mirisi jako utječu na psihu čovjeka, oni mogu utjecati na raspoloženje, podsjetiti na neke događaje, itd. U domu provodimo puno vremena pa su tako mirisi našeg doma od velikog značaja za nas. U nastavku vam donosimo recepte za prirodne mirise, koje možete napraviti sami, a uz koje će vam boravak u domu postati još ugodniji.

Osvježiti svoj prostor možete prirodnim osvježivačem za koji će vam biti potrebna 1l destilirane vode, 25 kapi eteričnog ulja po želji, sok od 3 limuna i boca sa raspršivačem. U bocu sa raspršivačem ulijte sve nabrojene sastojke, zatvorite i dobro protresite. Prije svake upotrebe bocu dobro protresite, te prirodni osvježivač pošpricajte u sve prostorije doma.

Možete napraviti i svoj potpuri koji će namirisati vašu sobu. U ljetnim mjesecima napravite ga od komadića suhog ananasa, kadulje, latica sušenog cvijeća, ružmarina i lavade, a u zimskim mjesecima od štapića cimeta, osušene korice naranče, šišarke bora, začina anica i komadića sušene jabuke. Gotovi potpuri stavite u staklenu ili drvenu posudu, te smjestite u sobu koju želite da miriše. Za intenzivniji miris potpuria možete ukapati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, divlje ruže, naranče ili ylang-ylanga.

U zimskim mjesecima savjetuje se staviti posudice sa vodom na radijatore. U posudice sa vodom svaki dan po nekoliko puta ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru. Eterično ulje ružmarina, smreke i eukaliptusa odlično djeluju na dišne puteve, eterično ulje naranđe daje energiju i razbuđuje, a eterično ulje lavande pomaže za dobar san i opušta.

Izvrstan miris u domu pružaju i dunje, koje se mogu koristiti za miris u ormaru. Prilikom odabira dunje, pripazite da ne bude oštećena, kao se ne bi pokvarila.

Uz jastuk u krevetu za spavanje stavite vrećice lavande koje će vam pomoći da lakše i ljepše zaspite. Isto tako možete u posudicu sa vodom kapnuti nekoliko kapi ulja lavande, pa posudicu staviti na radijator u spavaćoj sobi, ili kapnite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na jastuk. Ukoliko želite da vam odjeća miriše na lavandu, u ormar stavite vrećicu sa lavandom, a za čuvanje odjeće od moljaca na vrećicu sa lavandom, kapnite par kapi eteričnog ulja lavande.

Za mirisnu kupaonicu u posudicu stavite sušenu lavandu, koja će danima otpuštati opuštajući miris. Možete napraviti i ugođaj spa centra tako da u posudicu sa lavandom ukapate nekoliko kapi eteričnog ulja borovine ili smreke.

Autor: A.Z., Foto: Poznyakov/Shutterstock