Održavanje pletenog namještaja

održavanje pletenog namještaja

Pleteni namještaj kao što je garnitura od bambusa može biti dugovječna, ali samo ako se održava na pravi način. Održavanje pletenog namještaja podrazumijeva četkanje pomoću soli ili sapunice te redovito čišćenje pletenih stolica i drugog namještaja.

Kako bi imali lijepo uređenu terasu ili vrt važna je i vrtna garnitura, koja će se savršeno uklopiti u vaš novi mali raj. Prilikom kupovine potrebno je izmjeriti prostor koji namjeravate ispuniti cvijećem da bi na kraju znali kako najbolje urediti balkon.

Nakon što ste izmjerili površinu, bit ćete sigurniji u dimenzije vrtnog namještaja na kojem ćete moći uživati. Kada ste kupili željeni namještaj za vrt, vrijeme je da saznate kako ga održavati i učiniti otpornijim na vremenske nepogode.

Svi koji imaju namještaj od bambusa trebali bi znati da je takav materijal moguće očistiti pomoću nekoliko sastojaka. Trebat će laneno ulje, 2 žlice soli, 1 mala žlica limunova soka i 320 ml vode.

Prvo se pomiješa limunov sok, voda i sol te uz pomoć mekane četke nanese na odgovarajući namještaj. Bilo bi dobro pronaći krpu s koje ne otpadaju vlakna te umočiti u laneno ulje i nanijeti na garnituru. Nakon dva sata s drugom se krpom ispolira namještaj.

Postoji još nekoliko načina kako očistiti garnituru od bambusa. Pomoću mekane četke i mlake vode očistite dvosjed i fotelje, ostavite da se osuši te nanesite kombinaciju terpentina i lanenog ulja.

Poznato je da pleteni dijelovi na stolicama s vremenom mogu izgubiti na čvrstoći. Garnituru ćete obnoviti uz pomoć vruće vode. Dovoljno je pleter namočiti vrućom vodom i ostaviti da se osuši. Jedino treba paziti da se tijekom sušenja ne nalazi direktno na suncu.

Na nekim se balkonima i terasama mogu vidjeti mramorne pločice čiji su zaštitni znak sjaj i lijepe šare. Zbog toga ne treba zaboraviti na čišćenje mramora, a što je moguće uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova.

Zaprlja li se pod od mramora moguće ga je očistiti praškom od plovučca. Mramornu površinu treba izribati spomenutim praškom i potom isprati vodom te osušiti.

Masne mrlje se mogu ukloniti benzinom za čišćenje i pastom od magnezija. Pastu možete ostaviti preko noći i ujutro isprati sapunicom.

Mrlje od hrđe mogu nestati zahvaljujući otopini oskalne soli. Nakon što ste očistili mramor pomoću soli, vrijeme je za obradu voskom za veći sjaj.

I za kraj dobro je znati kako se pleteni namještaj proizvodi od azijske biljke penjačice, čije peteljke mogu biti duge i do 100 metara. Elastična i stabilna vlakna na ratanu najdraži su materijal za pletenje, a kako imaju zaštitni sloj silicijeve kiseline, nije potrebno posebno održavanje površine namještaja.

Autor: S.Š., Foto: zstockphotos/Shutterstock