Kako ukloniti tamne kolutove oko očiju

Tretman protiv podočnjaka, Foto: Glovatskiy/Shutterstock

Gotovo svaka žena se u nekom periodu svog života susrela s tamnim kolutovima oko očiju. Podočnjake je teško prekriti, a u nekim slučajevima ne pomaže niti korektor protiv podočnjaka. Podočnjaci mogu nastati zbog genetike, ali mogu biti i posljedica bolesti, anemije, depresije, umora i nepravilne prehrane. Naglašeni podočnjaci su jedan od prvih znakova starenja, a često su i prvi znak neravnoteže u tijelu.

Boja i jačina tamnih kolutova oko očiju razlikuje se s obzirom na stanje organizma zbog kojeg se i javlja. Ako patite od nedostatka željeza vaši podočnjaci će biti tamni, dok će kod bubrežnih bolesnika biti natečeni, a kod osoba sklonih alkoholu ljubičasti. Iako podočnjaci jednako pogađaju žene i muškarci, žene im više pridaju na pažnji zbog estetskog izgleda.

Ako ne postoji ozbiljni zdravstveni problem, a vi i dalje imate podočnjake, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta i trikova uz pomoć kojih ćete ih smanjiti ili ih potpuno ukloniti.

Savjeti protiv podočnjaka

Za početak važno se pravilno hraniti. Ako ste se hranili nepravilno i neuravnoteženo, potrebno je promijeniti prehranu. Izbjegavajte jako začinjenu i slanu hranu, posebice prije odlaska na spavanje. Važan je i dovoljan unos vode. Izbjegavajte slatke gazirane napitke i pijte što više vode i biljnog nezaslađenog čaja.

Tamni podočnjaci su često povezani s nedostatkom vitamina B12 i K. U prehranu ubacite puno zelenog lisnatog povrća, ali i mesa, mlijeka i jaja u kojima se nalazi bogatstvo vitamina B12.

Obratite pozornost na posebnu njegu osjetljivog područja oko očiju. Preporučuju se serumi, gelovi i kreme koji će području oko očiju pružiti dodatnu njegu. Tijekom cijele godine štitite kožu od štetnog sunčevog zračenje. Koristite sunčane naočale koje će prekriti područje oko očiju.

Kod nanošenja korektora na područje oko očiju preporučuje se nanijeti ga ispod oka u obliku trokuta. Tako ćete ostvariti savršenu svjetlost koja će skrenuti pogled s nepravilnosti lica. Korektor nanesite cijelim područjem trokuta, a najviše u područja sredine oka i u uglove oka.

Ako se često budite s izraženim i otečenim podočnjacima, pomoći će vam hladni oblozi od zelenog i crnog čaja te od kamilice, a može pomoći i krumpir. Stavite ga u hladnjak na deset minuta te ga izrežite na kolutove. Zatvorite oči i položite hladne kolutove krumpira na kapke i područje oko očiju te ostavite 15-ak minuta. Tretman za uklanjanje podočnjaka možete ponavljati što češće jer nema negativnih posljedica, a osim krumpira, možete se poslužiti i krastavcem.

I za kraj, ali ne i manje bitno, važno je tijelu osigurati dovoljno sna. Ako provodite puno vremena pred ekranom kompjutera, izbjegavajte ga barem u kasnim noćnim satima. Lezite ranije u krevet i dobro se naspavajte.

Autor: M.L., Foto: Glovatskiy/Shutterstock