Acai bobice – ljekovita svojstva

acai bobice

Acai je palma koja dolazi iz porodice Euterpe, a koja se uzgaja zbog jestivih bobica. Raste u južnoj i srednjoj Americi u pretežno vodom prekrivenim i močvarnim područjima. Acai bobice su okrugle i male te ljubičasto crne boje, a izgledom su nalik na grožđe. One rastu u razgranatim i velikim grozdovima na kojima zna biti i po 900 bobica.

Radi se o jednom od najzdravijih plodova na svijetu koji su odlični kao pomoć kod mršavljenja, a napitci od acai bobica imaju brojne dobrobiti za zdravlje. Esencijalne masne kiseline i vlakna koja se u njima nalaze, umanjuju osjećaj gladi, pomažu uspješnom sagorijevanju masnoća i potiču rad metabolizma.

Ljekovita svojstva acai bobice

Svakim danom je sve više onih koji se odlučuju za prirodne metode liječenja koristeći namirnice obogaćene vitaminima i mineralima.

Acai bobice su zdrava alternativa koja nema štetnih posljedica, a najčešće se koriste za održavanje željene težine kao prirodna metoda za mršavljenje. Pulpa bobica ima sposobnost reducirati negativne efekte masne i kalorične hrane.

Neka od ljekovitih djelovanja su poboljšanje probave, poboljšanje zdravlja krvnih žila i srca, zatim pomlađivanje i čišćenje organizma.

Ne treba zaboraviti na pomoć kod mršavljenja, jačanje libida, zaštitu od raka, podizanje razine energije, zaštitu od degenerativnih bolesti, održavanje normalnog krvnog tlaka, poboljšanje zdravlja kože, kose i očiju, poboljšanje koncentracije i pamćenje.

Prah acai bobica je bogat željezom, kalcijem i vitaminima A, B, C i D. Od ostalog voća bobice se razlikuju po velikoj količini bjelančevina koja inače nije tipična za voće.

S obzirom da imaju visok sadržaj prehrambenih vlakana, aminokiselina, fitosterola i jednostruko nezasićenih masnih kiselina, pomoći će u očuvanju zdravlja probavnog i kardiovaskularnog sustava.

Acai bobice sadrže i vlakna koja s antioksidansima i proteinima mogu pomoći kod mršavljenja. Sastav masnih kiselina im je sličan kao i maslinovom ulju, a oleinska kiselina s omega 3 masnim kiselinama potiče aktivnost neurotransmitera i hormona te povećava osjetljivost receptora na inzulin.

Na taj se način sprečavaju upalni procesi u organizmu i razvoj dijabetesa tipa 2. Ljekovite bobice sadrže 10 puta više antocijana nego što sadrži crno grožđe, a riječ je o snažnom antioksidansu koji ima pozitivan utjecaj na zdravlje cijelog ljudskog organizma.

Autor: A.Z., Foto: KRISTINA HORINA/Shutterstock