Savjeti za bojenje, ličenje stropa

Muž i žena bojaju strop, Foto: StockLite/Shutterstock

Ako se pripremate za bojanje zidova, vjerojatno znate da u isto vrijeme morate obojiti i strop. Budući da se strop boja nešto drukčijom tehnikom nego zidovi, važno je biti upoznat sa svim pravilima kako biste posao obavili pravilno i poput profesionalca. U nastavku vam donosimo kako ćete najbolje obojiti strop.

Odabir boje stropa

Iako danas postoji veliki izbor nijansi boja, za strop se obično koristi bijela boja ili disperzivna bijela boja. Disperzivna bijela boja označava sitne raspršene djeliće plastike u vodenoj otopini. Razlikujemo tri vrste konzistencije disperzivnih boja, a to su čvrste, tekuće i kremaste disperzivne boje.

Ako ste početnik u bojanju zidova i stropa, preporučuje se čvrsta boja. Najčešći razlog je taj što te boje ne kapaju te imaju veliku pokrivenost bojane površine.

Tehnike bojanja stropa

Prije bojanja stropa, važno je pribaviti dobar materijal. Preporučuje se valjak od janjećeg krzna jer će on najkvalitetnije obaviti posao.

Strop je potrebno bojiti u najmanje dva sloja, prvi sloj se nanosi okomitim pokretima, dok se drugi sloj nanosi vodoravnim pokretima.

Bojanje stropa može biti poprilično teško i naporno, stoga učinite sve kako biste si taj posao maksimalno olakšali. Valjak za bojanje stropa produžite drškom od metle ili teleskopom. Bit će vam puno lakše tako obojiti strop.

U slučaju da morate obojiti zid koji je zagađen nikotinom ili dimom, izbjegavajte korištenje disperzivnih boja jer će to biti potpuno nemoguće. Spomenute površine najbolje je prije bojenja premazati premazom ili posebnom antinikotinskom bojom.

Nakon obavljene pripreme, disperzivna boja se lako nanosi na reljefne tapete ili na žbuku. Ako ćete kasnije renovirati stan, ne trebate ih skidati, osim ako već nije nanesen veći broj slojeva.

Iako se disperzivna boja najčešće pojavljuje u bijeloj nijansi, moguće ih je koristiti i u svim drugim nijansama.

Prethodna priprema stropa i dobar izbor materijala i boje, ključni su za uspješno bojanje stropa. Obavite sve poslove na vrijeme kako biste dobro obavili posao.

Autor: M.L., Foto: StockLite/Shutterstock