Kako spasiti brak

Pitate se kako spasiti brak jer čini vam se da ste poduzeli sve što ste mogli, ali poboljšanja nema. Već ste na rubu da odustanete jer nikako ne možete postići zajednički jezik s partnerom. Ovu bezizlaznu situaciju možete prekinuti i to ne razvodom. Ako se volite, znajte da nikada nije kasno da spasite svoj brak.

Pročitajte korake koji će vam pomoći da spasite svoj brak i poduzmite pravovremeno sve potrebno iz njih.

1. Pokušajte s partnerom usuglasiti bitne točke oko kojih se svađate i stavite ih na popis. Kako ih budete stavljali na popis tako redom pokušajte i pronaći način za njihovo rješavanje. Kada se složite o svim rješenjima i dođete do ideje kako riješiti nove probleme, vaš problem oko svađa će biti riješen.

2. Umjesto da svoju energiju trošite na to kako biste promijenili partnera, usredotočite se sami na sebe. Pokušajte se usredotočiti na one stvari koje će vam pomoći i da u stanjima najviše ljutnje zadržite ljubav i toplinu. Nemojte se međusobno vrijeđati, kritizirati, ljutiti i prebacivati krivnju. Sve ovo može samo porušiti skladan i pozitivan odnos, a nije ni produktivno. Potpuno je beskorisno i kvari pozitivnu energiju u vezi.

Kada osjetite da biste se mogli razljutiti, povucite se. Izađite, odmaknite se jedno od drugoga i smirite glavu. Kada vas ljutnja prođe, zajednički pokušajte riješiti problem mirnim razgovorom.

3. Kada mora doći do osjetljivih razgovora pokušajte ostati pribrani. Dobar način da započnte rečenicu može biti: “Osjećam se poput…”, “Željela bih da…”. “Brine me…” Tako će partner lakše uvidjeti da problem postoji jer vas je povrijedio.

4. Odluke donosite zajedničkim razgovorom. Pronađite rješenje koje će ciljano zadovoljiti oboje. Nemojte biti tvrdoglavi i zahtijevati da se postupi na vaš način. Poslušajte partnera i zajednički odlučite što je najbolje.

5. Izbacite iz vašeg svakodnevnog života preveliku ljutnju, prevare i ovisnost. Te tri stvari će uništiti svaki odnos. Ako se radi o vama, potražite pomoć i riješite se tih ružnih navika, a ako je riječ o vašem partneru morat će se on trgnuti jer sami nećete moći učiniti ništa.

6. Budite pozitivni prema partneru! Što se više smijete, grlite, ljubite, zabavljate zajedno, više ćete uživati i vaš partner će biti zadovoljniji kao i vi. Što više pozitivnog usmjerite prema njemu, više ćete i dobiti zauzvrat.

Pokušajte na sve načine spasiti brak. Nemojte se sramiti potražiti pomoć od bračnog savjetnika ili pročitajte neku poučnu knjigu za samopomoć. Tako ćete na temelju tuđih iskustava vidjeti da se problemi događaju i drugima, ali i da postoji uvijek rješenje kako će se riješiti. Bitno je samo da se održi ljubav i toplina.

 Autor: M.L., Foto: Lucky Business/Shutterstock