Kako se nositi sa svekrvom

svekrva

Iako volite svog partnera, ponekad je teško voljeti njegovu majku. Gotovo svaka treća žena ima problema sa svojom svekrvom. Njihov odnos za biti težak, ili je potpuno distanciran ili se svekrva trudi biti na silu super prijateljica.

Majkama teško pada proces gdje se sin želi odvojiti od nje i svoju pažnju usmjeriti drugoj ženi. Ovo isto vrijedi i za odnos muškarca sa svojom punicom. Srećom, rjeđe dolazi do teških sukoba, uglavnom to budu samo sitnice. U nastavku slijede neki klasični slučajevi te kako s njima izaći na kraj.

Postoje one majke koje su na početku oduševljene vama, žele se družiti s vama, rade s vama planove i to bez sina. No, zapravo one vas doživljavaju kao posrednicu za ostvarenje svojih ciljeva: “Je li nije on malo previše popio?”, “Reci mu da se obrije, tebe će poslušati” i tako dalje. Da biste zbog toga izbjegli neugodne probleme s partnerom ili njegovom majkom, objasnite joj da ne želite sudjelovati u tome, da vam on odgovara takav kakav je, a njemu objasnite što ona traži od vas. Vi trebate podržavati svog partnera, a ne sklapati paktove s njegovom majkom njemu iza leđa kako biste njoj udovoljili.

Svekrve često vole biti najpametnije, znaju kako sinu treba spremiti ručak, gdje kupovati odjeću, kada ići na ljetovanje, kako se treba brinuti za djecu i misle da su u svemu kompetentnije od vas. Iako su svjesne da sada sin živi vlastiti život, ne mogu se lako pomiriti s tim. Ponekad ako svekrve zadiru previše u vaš život, morate biti odrješite pa joj uvijek možete odgovoriti ovako: “Shvaćam što ste htjeli, i to je super, ali mi smo odlučili probati drugačije!”

Neke svekrve mogu biti jako distancirane od vas, primjerice, dođu u posjet pa samo razgovaraju sa sinom, sa sinom razgovaraju na telefon, a za vas imaju samo par stereotipnih rečenica. Uzrok toga može biti bezazlen, ali njena distanca vas malo vrijeđa. Ovo može biti znak da je majka još nesigurna u vas, možda još ona nije preboljela bivšu partnericu od sina pa joj treba neko vrijeme da se navikne na vas. Ovdje biste vi trebali napraviti prvi korak, nazovite ju, dogovorite se za shopping, zatražite neki njen savjet, to će ju oduševiti.

Postoje one majke koje su jako željne pažnje svog sina pa neka vas ne čude rečenice poput: “Nikada nemate vremena za mene!” Ona bi se najradije stalno s vama družila i kuhala svom sinu ručak, glačala košulje, a ako je odbijete može pasti u depresiju. Da se to ne bi dogodilo, a vi imali svoj mir, možete joj organizirati neki izlet ili druženje kako bi možda sklopila neka nova poznanstva i vas malo postila na miru.

Autor: S.G., Foto: Golden Pixels LLC/Shutterstock