Kako preboljeti rastavu braka

zablude-o-ljubavi

Kada se parovi odluče rastati, nikome nije lako. Razvod podjednako teško podnose i muškarci i žene. I jedan i drugi imaju podjednake šanse oboljeti od depresije. No ipak postoji mala razlika. Istraživanja su pokazala da muškarci teže podnose razvod od žena.

Muškarci koji se razvedu imaju šest puta veće šanse upasti u depresiju od muškaraca koji ostanu u braku. Nije niti kod žena bajna situacija. Razvedene žene imaju tri i pol puta veće šanse upasti u depresiju nego da su ostale u braku.

Glavni razlog depresivnog stanja nije sam razvod nego sve popratne stvari koje su dio razvoda. Gubitak financijske potpore, osude društva, izostanak podrške od okoline, odvajanje od djece, gubitak roditeljske skrbi itd.

Najstresniji činitelj za muškarce je gubitak skrbi nad djecom. Oko 34 posto muškaraca doživi razdvajanje od djece nakon razvoda jer je sud odlučio da djeca ostaju kod majke, dok je kod žena taj postotak puno manji, odnosno 3 posto žena bude nakon razvoda odvojeno od djece.

Nakon razvoda žene mogu oboljeti od depresije, ali muškarci će u puno manjoj mjeri imati podršku prijatelja i okoline nakon razvoda. A i njima je ta podrška prijeko potrebna. Tomu može biti razlog jer u braku utjehu i potporu najčešće traže kod svojih supruga, a nakon razvoda one više nisu uz njih. Žene kroz život stvaraju prijateljstva i povjeravaju se prijateljicama pa tako cijelo vrijeme imaju neki oblik psihološke pomoći.

Razvodom, osim što gubite partnera, nerijetko gubite i dio društva i prijatelja. Više se ne družite s obitelji od supružnika, a i zajednički prijatelji koje ste imali biraju s kim će se ostati družiti.

Nakon razvoda žene će češće osjetiti smanjenje financijskih prihoda i to do 43 posto žena, a trećina će muškaraca osjetiti da su prihodi porasli nakon razvoda, a tek će jedna desetina žena osjetiti rasterećenje budžeta nakon razvoda.

No ipak, za sve koji su prošli neugodnu fazu razvoda bitno je znati da ipak vrijeme liječi rane. Situacija bi se trebala smiriti za dvije godine kada prođe teška kriza i depresija, a nakon toga ćete dobiti snagu i želju za novi i možda bolji početak.

Autor: S.G., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock