Kako se čuva stolno, kuhinjsko i ostalo rublje

Kuhinjske krpe, Foto: Melica/Shutterstock

KRUH, KOLAČ, KOBASICE I SLIČNO ne režite na samom stolnjaku, nego za to upotrijebite daščicu ili neku drugu prikladnu podlogu kako ga nebi prerezali, zamastili i uništili.

PAZITE KAKO BRIŠETE VILICE I NOŽEVE jer su šiljci i oštrice česti uzrok oštećenih i prorezanih ručnika i kuhinjskih krpa. Za tu je svrhu bolje upotrijebiti posebne krpe sastavljene od ostataka starih ručnika i odloženih kuhinjskih krpa.

OKRHNUTI TANJURI, vrčevi, čaše, lonci s ispucanim emajlom i slično također su neprijatelji kuhinjskih krpa.

HALJINE ILI RUBLJE, kad parate, odvojite za taj posao dovoljno vremena. Bolje da utrošite pola sata više nego da nepopravljivo oštetite materijal nestrpljivim paranjem.

KUHINJSKE KRPE upotrebljavajte samo za brisanje suđa, a nikad za brisanje stola ili prozorskih dasaka.

BOČICE S LIJEKOVIMA nije dobro stavljati na stolno rublje, jer neki lijekovi štetno djeluju na osjetljive tkanine. Zato se za njih preporučuje odgovarajuća podloga.

ŽILETE ZA BRIJANJE ne smijete brisati ručnikom, nego za tu svrhu treba sašiti male ručnike od raznih ostataka tkanine, ili otrti žilete bugačicom.

ZAPALJENOM CIGARETOM pažljivo baratajte i služite se pepeljarom, kako biste spriječili rupice na stolnjacima.

PRI PROSTIRANJU STOLA stavite preko sredine stolnjaka manji ubrus; jer se taj lakše pere nego cijeli stolnjak. Ili preko cijelog stolnjaka stavite zaštitni prozirni najlon, ali to nije lijepo premda je praktično.

PREKO PREGAČE stavite još gumenu ili najlonsku pregaču kao zaštitu u naročito prljavom poslu. Tako ćete dulje sačuvati pregaču i uštedjeti pranje. Morate biti oprezni u blizini vatre.

ČARAPE ŠTEDITE ako ih barem svaki drugi dan mijenjate. Čarape nemojte nikad nemarno baciti u ladicu ili kakav pretinac, nego ih uvijek uredno spremite u celofanske vrećice, torbicu ili posebne kutije za čarape.

Nemojte ih stavljati u košarice za šivaći pribor, naročito ako su oštećene. Uvijek je dobro kupiti 2 para istih čarapa jer se onda po potrebi mogu upotpuniti ako se jedna od njih ošteti.

KOPČICE NA STEZNIKU treba da budu besprijekorne, a steznik uvijek čist.

Foto: Melica/Shutterstock