Ovo su glavne prednosti korištenja kapsula za kavu 

Kava u kapsulama
Foto: Pexels

U prošlosti je za uživanje u dobroj šalici espressa, cappuccina, latte macchiata ili neke aromatizirane kave bilo potrebno otići u kafić jer je priprema ovih napitaka zahtijevala određenu vještinu i odgovarajući aparat za kavu. S vremenom su se aparati za kavu sve više usavršavali, pa su osmišljene verzije čije je korištenje bilo krajnje jednostavno i prilagođeno kućnoj upotrebi. Na taj se način u pićima poput espressa i cappuccina moglo uživati ​​kod kuće, dok je za druge vrste napitaka od kave različitih okusa i dalje bio potreban odlazak u kafić. Najnovije dostignuće u pripremi ovog toplog napitka je kava u kapsulama. 

Što su kapsule za kavu? 

Iako je kava u kapsulama izazvala mnogo kontroverzi kada se pojavila na tržištu, sve je popularnija. Glavna zamjerka ljubitelja kave ovom izumu je što smatraju da se na ovaj način izgubila umjetnost pripreme kave koju su imali samo baristi. Osim toga, nema pritužbi na okus i teksturu pića. 

Kapsule za kavu su zapravo “kolačići” od mljevene kave u hermetički zatvorenim posudama, koje mogu imati i dodatke poput kondenziranog mlijeka ili mlijeka u prahu, ili npr. kokosovo mlijeko, kokos, začin od bundeve… Ove posude – kapsule stavljaju se u aparata i probijaju se u procesu kuhanja kave pa kroz njih prolazi vodena para koju proizvodi aparat. Dakle, princip kuhanja kave pomoću vodene pare koja prolazi kroz kavu ostaje isti kada je u pitanju kava u kapsulama. 

Prednosti korištenja kapsula za kavu 

kava u kapsulama
Foto: Pexels

Uz gore navedene nedostatke vezane uz pripremu kave, kava u kapsulama gotovo da i nema drugih nedostataka, a ima brojne prednosti. Prva i osnovna prednost ovakvog načina čuvanja i pripreme kave je što dugo zadržava svježinu. Kod klasičnih espresso aparata zrna kave koja stoje u aparatu izložena su toplini bojlera koji zagrijava vodu i to dovodi do gubitka njene svježine. 

Ono što ovaj način pripreme kave razlikuje od pripreme kave na klasičnom aparatu je njegova jednostavnost. Dovoljno je provjeriti je li spremnik aparata za kavu na kapsule u uređaju pun i staviti kapsulu u uređaj. Ne morate mljeti kavu i kuhati mlijeko na pari pa se može reći da na ovaj način štedite vrijeme potrebno za kuhanje kave. 

Kava u kapsulama uvijek ima isti okus 

Za razliku od kave kuhane na klasičnom aparatu, kava u kapsulama ima uvijek isti okus od kojeg nema odstupanja. Omjer kave, mlijeka i začina uvijek je isti. 

Kapsule za kavu štede novac 

Poznato je da je za pripremu različitih napitaka od kave potrebno koristiti nekoliko mješavina zrna različitih stupnjeva prženja. Da bi se to postiglo na klasičnom aparatu za kavu potrebno je kupiti više pakiranja kave u zrnu, što je prilično veliki financijski izdatak. S druge strane, kava u kapsulama znatno je jeftinija pa se za cijenu kilograma zrna kave može kupiti više različitih pakiranja i okusa one u kapsulama. Na taj način možete uživati ​​u raznim pićima i pritom uštedjeti značajnu količinu novca.