Savjeti za boćanje na francuski način

Boćanje, Foto: Chanclos/Shutterstock

U ovoj su igri kugle metalne s promjerom između 70 i 80 mm i nisu ukošene. Mogu se bacati ili kotrljati. Boduju se razmaci po l bod za svaku kuglu istoga igrača koja leži bliže bulinu od kugli njegovih protivnika.

Može se igrati pojedinačno, gdje svaki igrač igra s 3 ili 4 kugle, u paru s 3 kugle za svakog igrača te u troje s po dvije kugle svakom igraču.

Igrati se može na bilo kakvoj podlozi, a prednost se daje pijesku ili šljunku. Igrači bacaju za pravo na odabir kruga bacanja, na bacanje bulina i na bacanje prve kugle. Pobjednik bacanja obilježava krug bacanja promjera oko 330 – 480 mm koji mora biti udaljen od bilo kakve prepreke bar l m.

Zatim iz kruga baca bulin na mjesto koje mora biti između 6 i lO m udaljeno od ruba kruga bacanja. Ako u tri pokušaja ne uspije pravilno dobaciti, predaje mogućnost bacanja svome protivniku, ali ne i pravo prvog bacanje kugle. Prvi igrač baca svoju kuglu, može ju baciti ili kotrljati, i ne smije prestupiti ili dodirnuti liniju kruga dokle god njegova kugla ne padne na do ili se ne prestane kotrljati. Zatim igrač drugog tima pokušava baciti svoju kuglu bliže bulinu ili izbiti kuglu koja je u prednosti. Kugla najbliža bulinu je u prednosti i onda ovisi o igraču tima koji nije u prednosti da baca sve dok kugla njegova tima ne postigne prednost.

U nastavku igre može pokušati pomaknuti protivnikovu kuglu s njezina mjesta u blizini bulina. Igra završava kad se izbace sve kugle i kad se bodovi zbroje. U sljedećoj se igri bulin baca iz kruga nacrtanog oko mjesta gdje je pao u prethodnoj igri.

Foto: Chanclos/Shutterstock