Savjeti za uređenje garaže

Alat, Foto: Steve Mann/shutterstock

Najpogodnije je da garaža za osobni automobil bude neposredno uz ulazni prostor u stan, sa suhom i toplom vezom. To je, naravno, moguće isključivo u obiteljskim kućama ili u prizemnim ili jednokatnim nizovima.

U većini slučajeva garaža je, zbog raznih razloga, odvojena od stana i smještena u skupini niskih garaža ili u višekatnoj garaži.

Garaža može biti različitih dimenzija, a minimalne su mjere 2,60 x 5,50 m. U takvu garažu teško će se moći smjestiti bilo što osim samog automobila. Gradimo li garažu, odvojeno ili u sklopu obiteljske kuće, dobro bi bilo da predvidimo prostor za policu za alat i pribor, mjesto za spremanje bicikla, vrtnog alata ili čak radnu plohu za malu priručnu radionicu , ako to već nije predviđeno na drugom mjestu.

POD I ZIDOVI GARAŽE

U garaži je prikladan betonski pod ili pod od cementne glazure , koji treba biti izoliran od vlage iz terena. Treba zidove garaže ožbukati, naročito ako je garaža u sklopu obiteljske kuće , i to zbog toplinske izolacije, jer prostor garaže i stambeni prostor ne trebaju jednak stupanj zagrijavanja.

VENTILACIJA

U garaži je mnogo važnija od grijanja dobra ventilacija. Garažna su vrata, bila ona drvena ili aluminijska, obično perforirana, tako da zrak ulazi u prostor. Međutim, samo to nije dovoljno. Obavezno treba predvidjeti otvor za zračenje zaštićen metalnom mrežom na suprotnoj strani od vrata. Zračenje je važno ne samo zbog moguće koncentracije ispušnih plinova vozila, nego i zbog pravilnog hlađenja i sušenja zagrijanog i često mokrog automobila. Ukoliko to ne predstavlja poteškoće, može se u garaži koja je u građevinskoj cjelini s obiteljskom kućom predvidjeti radijator povezan s uređajem centralnog grijanja čitave kuće.

Foto: Steve Mann/Shutterstock