Kako pripremiti domaće mlince

kako pripremiti domaće mlince

Priprema mlinaca je vrlo jednostavna i ne oduzima previše vremena. Zašto da ne pripremamo tijesto za mlince s vremena na vrijeme, u potrazi za već zaboravljenim mirisima i okusima? Saznajte kako pripremiti domaće mlince jer ipak nema boljeg od domaće tjestenine.

To više što se uz pomoć modernih aparata vrijeme i trud potrebni za pripremanje tijesta mogu znatno skratiti. Ipak, svi će se složiti i reći da je velika razlika između domaćih i kupljenih mlinaca. Stoga, pripremajte vlastite.

Ako uzmemo u obzir i to da se svježe tijesto najčešće jede uz dodatak vrlo hranjivih umaka, preljeva i sl. bez sumnje možemo zaključiti da tijesto pruža bezbroj mogućnosti da bude ukusno i nezamjenjivo jelo, svima dostupno, spremno da udovolji i najistančanijim okusima.

Za pripremu mlinaca potrebno je imati odgovarajući pribor. Valjak koji je nasljeđe starog načina kuhanja, i danas je dio pribora kojim se mijesi domaće tijesto; uz valjak, obavezna je i daska, koja mora biti glatka i prilično široka.

Umjesto daske, svakako možemo koristiti bilo kakvu mekanu tkaninu kojom ćemo prekriti radnu površinu. Danas mnogi koriste pomagalo (stroj) za tjesteninu jer je s njim lakše napraviti fino, glatko i tanko tijesto. Ako imate stroj uz sebe, svakako ga i koristite.

Tijesto za mlince se obično priprema od 400 g glatkog brašna, no ni to nikada nije sasvim točno jer pretežno svaka domaćica to više radi odokativno. U brašno dodajemo prstohvat soli, jednu šalicu mlake vode i sve zajedno zamijesimo u kompaktnu smjesu.

Kada je smjesa dovoljno kompaktna, zamijesimo glatku loptu koju razdvajamo na male komadiće. Ostavimo da odstoje nekoliko minuta, po savjetu moje bake to nikada ne bi trebalo biti kraće od pola sata da bi se tijesto moglo dobro razvaljati.

Domaći mlinci su se prije pekli na starim štednjacima, odnosno na vrućoj ploči od stare peći na drva. Kao dijete sam često gledala svoju baku kako priprema domaće mlince i uvijek mi je bilo fascinantno vidjeti tijesto kako se peče na vrućoj ploči.

Danas mnogi ne posjeduju klasične peći na drva, ali u Slavoniji je normalno da iza skoro svake kuće postoji prostorija u kojoj se nalazi jedna velika peć na kojoj se pripremaju razna ukusna jela i svakako nezaobilazni ajvar, pekmez, domaći sok od rajčice i sl.

Kako su došla modernija vremena, mlinci se peku na tavi na štednjaku ili u pećnici. Ako ih pečemo na tavi, potrebno ju je dobro zagrijati. Zatim, pripremljene mlince staviti na tavu i peći s obje strane nekoliko minuta sve dok ne dobiju lijepu istančanu boju i karakteristične zagorene tragove od pečenja, koji ih i čine domaćim mlincima.

Ako ih ipak odlučimo peći u pećnici, potrebno je pripremiti lim za pečenje i staviti ga u pećnicu, zatim sve skupa zagrijati na 200 stupnjeva. Na zagrijani lim stavljamo pripremljene mlince, čekamo da gornja strana dobije lijepu boju i zatim mlince okrenemo i pečemo kratko s druge strane, sve dok ne dobijeu željenu boju.

Pečene mlince stavljamo na kuhinjsku krpu da se ohlade i nakon toga ostavimo da se u potpunosti prosuše na zraku. Nakon što su se prosušili, pohranjujemo ih u plastičnu kuhinjsku vrećicu.

Pod “domaćim tijestom” tzv. svježim tijestom danas se misli najviše na tijesto s jajima (ono koje sadrži jedno jaje na svakih sto grama brašna) i koje je stoga iznimno hranjivo. No, tu ipak postoje i domaća tijesta bez jaja, poput tijesta za mlince koje se sastoji od brašna, vode i soli.

Autor: Matea Mikić Pavlović, Foto: Tomislav Pinter/Shutterstock 

Rođena sam ranih devedesetih i živim u Zagrebu. Inače dolazim iz Slavonije i ponosno to ističem. Promijenivši par gradova u nekoliko godina te isprobavajući lokalne recepte zaljubila sam se u kuhanje. Istražujući gradove zaljubila sam se u fotografiju i spojila dvije ljubavi, što je rezultiralo blogom. Volim raznolikost, šarenilo i spajanje nespojivog, što dodatno ističe moju kreativnost. Moji hobiji su: slikanje na platnu, decoupage tehnika, šetnja prirodom, fotografija, učenje španjolskog jezika. Između ostalog bavim se grafičkim dizajnom i majka sam jedne prekrasne curice.