Koje ugljikohidrate treba jesti

koje ugljikohidrate treba jesti

Mnogi koji su se odlučili na mršavljenje da bi izgubili nekoliko kilograma smatraju kako prvo treba izbaciti ugljikohidrate iz prehrane. To je pogrešan način razmišljanja jer se radi o nutrijentima koji pružaju dovoljno energije ljudskom tijelu. Koje ugljikohidrate treba jesti?

Jasno je kako ugljikohidrate ne treba izbaciti iz prehrane budući da bi bez njih bilo teško funkcionirati. Nutricionisti su mišljenja kako ih treba ostaviti na popisu namirnica koje se često konzumiraju, ali da se pritom radi o proizvodima koji u sebi imaju dovoljno vlakana.

Vlakna su važna jer pomažu zadržati osjećaj sitosti što će mnoge spriječiti da pojedu više nego što su planirali. Potrebno je pronaći namirnice koje su sebi pored ugljikohidrata imaju i dovoljno vlakana.

Zobena kaša bi se trebala naći na popisu namirnica koje će vam pomoći da izgubite određen broj kilograma, ali isto tako organizmu pružite dovoljno potrebnih sastojaka kao što su vlakna. Dokazano je da zobena kaša pomaže u borbi protiv loših masnoća.

Grašak je odlična namirnica jer pored toga što pomaže ojačati imunitet zahvaljujući cinku, ujedno sadrži dovoljno vlakana te produžuje osjećaj sitosti.

Koje ugljikohidrate treba jesti? Pored graška i drugih navedenih namirnica na popisu bi se trebao naći i grah. Pored toga što sadrži proteine i željezo u sebi ima i dovoljno vlakana. Upravo je grah namirnica koja mnogima pomaže da održe vitku liniju.

Svi ljubitelji tjestenine trebali bi razmisliti o tome da počnu konzumirati integralnu tjesteninu jer se radi o proizvodu napravljenom od cjelovitih žitarica. Proizvodi od cjelovitih žitarica pomažu smanjiti masnoće i olakšati postupak mršavljenja. Ne treba zaboraviti na cjelozrnati kruh u kojem nema puno kalorija, ali zato ima dosta vlakana i malo šećera.

Kako bi snalaženje bilo što lakše te da bi bili sigurni kako redovno unosite u organizam sve što mu je potrebno, bilo bi dobro sastaviti jelovnik te ga podijeliti prema danima u tjednu.

Ako svaki drugi dan na meni uključite obrok u kojem se nalazi jedna od navedenih namirnica, to je dobar put prema postizanju odgovarajuće težine te održavanju zadovoljavajuće kvalitete življenja. Kako će organizam dobivati sve što mu je potrebno tako će biti i manje bolesti.

Autor: S.Š., Foto: Praisaeng/Shutterstock