Makaroni sa sirom i šunkom

makaroni

Znate li odakle potječe tjestenina? Postoje mnoge teorije, a neko vrijeme je dominirala teza kako je tjesteninu u Italiju donio Marko Polo na jednom od svojih putovanja, kada se vraćao iz Kine gdje je bio oduševljen rezancima od riže. Spomenuta teza se više ne spominje toliko jer je sve manje onih koji u nju vjeruju.

Odakle onda dolazi tjestenina i tko je zaslužan za brojna jela u kojima uživaju ljudi širom svijeta? Ponovno se vraćamo Italiji i teoriji da je odatle sve krenulo, ali ne treba zaboraviti Arape. Mnogi će se sigurno pitati kako su se sada Arapi našli u ovoj priči.

Povijest je pokazala i dokazala da su upravo Arapi zaslužni za špagete koje su donijeli na Siciliju u 7. stoljeću. Tada je tjestenina bila jelo kojim su se mornari hranili na svojim dugim putovanjima. Nije trebalo dugo da Palermo, nekadašnja arapska kolonija postane poznata po tjestenini.

U to se vrijeme tjestenina jela bez ičega, ali zahvaljujući talijanskom kuharu Bonviciniju ubrzo su se pojavili brojni recepti za umake bez kojih je postalo nezamislivo jesti bilo koju vrstu tjestenine. Moralo se čekati do 16. stoljeća kada su Španjolci iz Amerike donijeli biljku neophodnu za današnje brojne umake, naravno radi se o rajčici. Prvi recept za umak od rajčice potječe iz 1839. godine.

Kada su Talijani krenuli put Amerike početkom 20. stoljeća počela se širiti popularnost specijaliteta koji uključuju tjesteninu. Dolaskom na novi kontinent Talijani su upoznali Amerikance s novim jelima koja se danas mogu naći u velikom broju restorana širom Amerike.

Toliko je recepata da je teško izdvojiti jedan od njih, ali kako je ponekad uz nedostatak vremena potrebno tražiti jednostavno rješenje, nije problem koncentrirati se na jedan recept s kojim ćete oduševiti kako mlade tako i one malo starije. Makaroni sa sirom i šunkom su upravo takvo jelo.

Sastojci:

  • 350 g makarona
  • 250 g svježeg sira (kremasti)
  • sol
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 150 g šunke
  • 1 jaje

U posebnu posudu potrebno je pomiješati sir, vrhnje, jaje i sol dok se ne dobije kremasta i kompaktna smjesa. Nakon toga se nareže šunka na male komadiće i pomiješa s dobivenom smjesom. U međuvremenu se stavi kuhati tjestenina, a dok se ona kuha, stavi se malo ulja u pleh za pečenje.

Kuhanu tjesteninu ili makarone položite u pleh i pomiješate sa smjesom od sira, vrhnja, šunke i jaja te stavite da se peče na temperaturi od 180°C. Potrebno je peći oko 30 minuta dok tjestenina na porumeni. Dobar tek!

Foto: Andrea Skjold/Shutterstock