Kako preživjeti nevjeru

prevara

Otkriće partnerove nevjere može biti jedno od najbolnijih iskustava u životu pa mnogi zbog količine i intenziteta boli pomisle da se od tog neugodnog iskustva neće nikada oporaviti. Mnoge prevarene osobe će optuživati sebe i pitati se gdje su oni pogriješili, zašto im se to dogodilo, što su trebali učiniti drugačije i mnoga slična pitanja. Za nevjeru ne postoji nikakav opravdan razlog i mora vam biti jasno da niste krivi zbog partnerove prevare.

Iako se u tom trenutku može činiti nemogućim, svaka osoba se može oporaviti od nevjere. Proces će biti spor, ali kako bi prošao što kvalitetnije i brže, potrebno je imati na umu sljedeće.

  1. Otporniji ste nego što mislite – i fizički i psihički. Psiholozi kažu kako se mentalitet žrtve uči, zato se nemojte samosažalijevati, pitati što nije u redu s vama pa je partner potražio drugu osobu i slično.
  2. Nemojte gubiti energiju na osvećivanje partneru i skretati pažnju s onoga što je zaista bitno, a to je uspostavljanje kontrole nad vlastitim životom.
  3. Brak ili veza mogu preživjeti nevjeru jedino ako oba partnera to istinski žele i spremni su se potruditi oko toga. Ako vam partner nije jasno dao do znanja da se kaje i da je spreman poraditi na tome da spasite vezu ili brak, nemojte se zavaravati.
  4. Nevjera je bolan događaj i ne morate se pretvarati pred drugima da vam je lakše nego što zaista jest ili se zatrpati poslom i raznim obavezama kako biste što manje razmišljali o tome. Da biste se oporavili, važno je ne potiskivati emocije, nego ih proživjeti.
  5. Bilo kakvi bračni problemi se ne rješavaju nevjerom, zato vam treba biti jasno da niste krivi za nevjeru, čak i ako iz nekog razloga niste bili najbolji partner/ica. Iako niste odgovorni za nevjeru i ne možete birati kakve će vas životne okolnosti zadesiti, ono što možete birati i na što možete utjecati je vaša reakcija na takve događaje. Prošlost ne možete promijeniti, kao što ne možete ni kontrolirati nevjernog partnera, ali možete imati kontrolu nad svojim umom.
  6. U ovakvim situacijama je posebno važno da se dobro brinete o sebi. Izbjegavajte donošenje velikih životnih odluka u takvom stanju jer biste zbog uzrujanosti i ostalih osjećaja koje saznanje o nevjeri nosi sa sobom mogli donijeti pogrešne odluke.

Najveći i najteži korak u cijeloj priči je opraštanje. Za to treba vremena i nemojte dati nikome da vas požuruje, ali oprost će i vama donijeti olakšanje i pomoći da nastavite dalje. Ono što je također važno u ovakvim teškim trenucima je ne izolirati se od drugih ljudi. Ne sramite se potražiti ničiju pomoć, ali nemojte pretjerivati s pričama o vašem partneru i njegovoj nevjeri . Neki će se možda teže nositi s tim i bit će im potrebna stručna pomoć, ali druženje s prijateljima koji vas podržavaju je najbolji lijek.

Osim toga, prisjetite se koliko ste prije bili zabavni, što vas je veselilo i pokretalo – pronađite to opet u sebi. Upišite se na neki sport, nađite novi hobi i upoznajte nove ljude.

Autor: A.V., Foto: Conrado/Shutterstock