Brak nakon prevare

brak

Prevare se događaju iz različitih razloga, ali brojna istraživanja su pokazala da je motiv za većinu njih bio ostvarivanje određenih seksualnih potreba. Vjerojatno su svi nekada u životu bili žrtva prevare. Mnogi jednostavno ne mogu prijeći preko toga, ali ima i onih koji će oprostiti i pokušati spasiti vezu ili brak nakon preljuba.

Stručnjaci tvrde da postoji mnogo parova koji nakon preljuba uspiju uspostaviti i održati kvalitetniju i uspješniju vezu. Parovima koji su doživjeli preljub razlikovanje mitova od činjenica može biti od velike pomoći. Istina je u ovom slučaju moćan alat i može vašu vezu ili brak vratiti na pravi put.

Mit je da se prevara ne događa samo zbog seksa nego zbog ozbiljnog problema u vezi. Ponekad je doista riječ samo o seksu. Istina, nekad se žele zadovoljiti i emocionalne ili neke druge potrebe, no najčešće se radi samo o želji za seksom.

Može li se nešto smatrati prevarom ako nije bilo seksa? Ako s nekim satima razgovarate o svojoj intimi je li to nevjera? Vi to možda nećete vidjeti kao preljub, jer niste bili fizički intimni s tom osobom, no vaš partner sigurno hoće. Ako svoju intimu i emocije dijelite s nekom drugom osobom koja nije vaš partner – to je prevara.

Prevare se ne svode samo na fizičku privlačnost. Doduše, mnoge od njih su zasnovane samo na seksu, ali kod nekih ljudi prvo dolazi do duboke emotivne povezanosti, a takva povezanost vrlo brzo može dovesti do seksa.

Ne postoji brak u kojemu nema problema, a problemi mogu dovesti do nevjere ako se gomilaju i ne rješavaju na vrijeme. Prevara zbog problema u vezi ili braku nije opravdanje, potrebno je iskreno razgovarati i riješiti sve što muči oba partnera pa želje za prevarom ne bi ni trebalo biti.

Sigurno ste čuli onu “Jednom varalica, uvijek varalica”. Međutim, to ne znači da će svatko tko je jednom prevario svog partnera uvijek varati. Mnoge prevare se dogode samo jednom, a ako želite biti poštena osoba, najbolje je partneru priznati nevjeru jer se istina se na kraju pokaže najboljim lijekom.

Otprilike polovica brakova uspije se održati nakon prevare ako su oba partnera spremna surađivati. Ne mogu se spasiti samo oni brakovi gdje nedostaje komunikacije, međusobnog uvažavanja i opraštanja.

Autor: A.V., Foto: altafulla/Shutterstock