Savjeti teen curama nakon prekida veze

Tužnu djevojku tješi prijateljica, Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Malo stvari boli više od prekida veze. No, iako prekid veze deprimira, tvom životu ipak nije kraj – upravo sada počinje tvoj novi život. I to onaj puno bolji. U nastavku pročitaj savjete kako lakše i brže krenuti u ostatak života.

Budi dobra prema sebi

Možda ti ovo trenutno ni nije neka utjeha, no prekidi veza sastavni su dio onog što se zove biti tinejdžer. Trebaš biti popustljiva sama prema sebi u trenucima kada se osjećaš ranjivo i napušteno.

Daj si dovoljno vremena da ga preboliš, no nemoj se zapustiti – masna kosa, trenirka i nula make-upa nisu savršeni odabir za prvi dan ostatka tvog života. I bez obzira na to koji je uzrok vašem prekidu, krivnju nikada nemoj svaljivati samo na sebe te se u razmišljanjima nazivati pogrdnim imenima. Digni glavu za početak, budi dobra prema sebi.

Prihvati svoj single status

Nikada nećeš preboljeti bivšeg ako se još uvijek nadaš kako ćete opet završiti zajedno. Sada si sama i moraš postati svjesna toga. Nije to ništa loše, dapače, biti single daje ti slobodu da činiš što god poželiš i u vrijeme kada to poželiš.

Prođi svoj mali ritual čišćenja koji će sadržavati bacanje posušenih ruža koje ti je darovao, brisanje očito neiskrenih ljubavnih poruka s mobitela i e-maila, micanje zajedničke fotke iz okvira… Iznenaditi ćeš se koliko ćeš se bolje osjećati, sada kad si SINGLE.

Prepoznaj i oslobodi svoje emocije

Prekidi mogu uzrokovati cijeli niz neugodnih emocija, od duboke tuge pa sve do intenzivne ljutnje. Važno je prepoznati što točno osjećaš, priznati da boli, i onda pustiti. Ako se boriš s ovim djelom “pustiti”, pokušaj na komad papira zapisati sve što točno osjećaš. Potom potrgaj papir. Gorčina će barem na trenutak nestati, a potom će ti biti lakše otjerati je od sebe.

Demone istjeraj iz sebe na konstruktivne načine kao što su sport, glazba, umjetnost, pisanje. U redu je plakati, vrištati i žaliti se na to kako se osjećaš, no ne predugo. Nađi sigurno mjesto za to a potom potraži prijatelje i obitelj na koje se možeš osloniti i koji će te znati saslušati.

Upamti da tvoj bivši ima mana

Suze lako dolaze na oči kad se sjetiš njegovih neodoljivih duboko-plavih očiju ili preslatkog načina na koji se javlja na telefon. Ali što je s njegovim ne-tako-dobrim-kvalitetama? Sjeti se samo kako je nekada znao biti naporan, dosadan, čak bezosjećajan.

Sjeti se kako je odvratno mljackao hranu i koliko puta je otkazao spoj zbog nogometa s dečkima. Sjećaš se? E, sada si na pravom putu za oporavak od prekida.

Odupri se želji da mu se javiš

Jedan od najgorih dijelova svakog prekida je instant samoća koja slijedi. Telefon ne zvoni u ono vrijeme kada je on obično zvao; online je na chatu a ne javlja ti se čim se ulogiraš…

U takvim trenucima svu svoju snagu moraš usmjeriti na to da se odupreš svakom porivu da mu se javiš samo zato jer se osjećaš usamljeno i tužno. Iako ti je bivši bio glavna utjeha u prošlosti, vaš telefonski razgovor ili susret vratit će te korak unatrag u procesu oporavka od veze. Podršku radije potraži u prijateljima.

Počni se baviti novim hobijem

Bez dečka koji bi te zabavljao, imaš dovoljno slobode da isprobaš nove stvari. Uključi se u neku aktivnost koja nije zanimala tvog bivšeg, bez obzira radi li se o baletu ili promatranju ptica. Upiši fotografski tečaj, počni pisati poeziju ili se učlani u neki klub koji ti je interesantan. Upoznati ćeš nove ljude i osjećati se bolje što će privući nove prijatelje, ali i obožavatelje.

Nemoj se opsjedati pitanjem “Što je pošlo krivo?”

Mnogi prekidi nemaju neki poseban uzrok. Oni se dese kada se dvoje ljudi koji su zajedno rasli odvoje u svojim razmišljanjima i preferencijama u životu. Umjesto osvrtanja na prošlost počni živjeti za trenutak i sanjariti o budućnosti. A što se dečka tiče, uskoro ćeš pronaći jednog koji će u najmanju ruku biti dobar poput bivšeg, ako ne i bolji.

Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock